Categorieën
Uncategorized

Januari: The Fountainhead; Schaatsen; ALV; Klaverjastoernooi; AmFiBildung; Lenin; AudioFiBi; Divers

Waarde leden,

Janus draait zijn kop – als kat om brij – en hij vermijdt daarmee een lastig vraagstuk, wat is nu het einde? Het begin doet haar zo snel de das om in deze winterkoude. Verdroot het einde u, dan is daar immers altijd het begin weer. Het einde loopt mijn deur zo plat als dubbeltjes; twee kanten, kop en kop.

Dualiteiten en tweeledigheid, de oppositie is u vast niet vreemd. Laat uw pendule nu dus zwaaien van begin tot eind, kijkt naar haar, en luister naar de kalmte die AmFiBi u zal bieden deze maand.

Goed, arme Janus is uw Jut; de kop eraf, houdt u haar erbij?

Er is geen twijfel mogelijk, als een paal boven water staat waar die befaamde jaarlijkse kop nou eigenlijk heen rolt. Laat ons het water nader tot de kop brengen, en informatie uit de spuigaten schieten. Ja, zo vindt de AmFiBische nieuwjaarsduik pardoes plaats op land. Niet zomaar land, maar in de Stadsschouwburg welteverstaan. AmFiBi gaat namelijk naar de voorstelling The Fountainhead, naar de gelijknamige roman van Ayn Rand. Theorie en praxis blijken weer eens niet geheel in overeenstemming, daar dit daadwerkelijk een goed toneelstuk schijnt te zijn.

Laat Rands hersenspinsels over u heen wassen – laissez-faire, placht men dan te zeggen – en zie wat het met u doet; wie weet heeft u een nieuwe steunpilaar, een Atlas voor uw theorie. Wie weet haalt u slechts de schouders op. Neoliberale nimbus op en top dus, komt dat zien woensdag de 9e om 19:00 doormiddel van berichtgeving aan waterhoofd@amfibi.nl, de kosten bedragen slechts 11 euro.

Maar goed, genoeg stilzitterij, voorts doorvorst de kikvors in de vorst de kracht des achterpoten. Met kattenrug tonen wij eenieder onze voetzolen op de Jaap Edenbaan, alwaar wij op zaterdag de 12e vanaf 13:00 zullen schaatsen. Een luttele 3 euro’s brengen u al glad ijs onder de voeten. Bent u goed beslagen, dan brengt u vast uw eigen schaatsgerei mee; wil dat niet lukken en behoeft u toch ijzers tussen zolen en het ijs, dan zijn die ter plekke te huren voor slechts 6 klinkende knaken. Aanmelden is geen verplichting, doch niet ongewenst, Lust u dus te schaatsen, bericht dan ijzervreter@amfibi.nl. Een verdere wetenswaardigheid is dat mevrouw de voorzitter verjaart op deze schone dag. Om haar dus van de wee te sparen toont u op de baan uw tronie – al is het slechts voor het ongetwijfeld onintelligente partijtje erna.

O opulentie! Welk een weelderigheid! Het grootste AmFiBische pretstuk des jaars is ophanden. Ik spreek natuurlijk van de tweede ALV op maandag 14 januari. Pracht en praal in de trant van: de notulen; hoe zit het met commissies; bestaat er een goede vervanger voor R. Kellydag?; de rondvraag (iedereens favoriet), zullen de revue passeren. Een ongetwijfeld onmisbare dosis opgewektheid dus. Trekt dat u nog niet over de streep, dan kunnen we u nog slechts één lichtpunt bieden, het zal plaatshebben in ‘Skek (dat voor deze avond natuurlijk verder gesloten is) vanaf een uur of 20:00. Verder gebieden wij u op tijd te komen daar wij er op een gegeven moment uitgeknikkerd worden. Stukken kunt u zoals altijd inzenden. De notulen van de vorige ALV ontvangt u spoedig.

Esoterisch gespui – wederom niet in Gespuis – achterwegen gelaten hebbende is het hoog tijd om over te stappen op exoterisch spuien, oftewel klagen over het wedervaren op uw eigen studie. Een dag na de ALV legt de Opleidingscommissie namelijk aan bij ons kapelletje. Op dinsdag 15 januari zal zij haar zegje doen, gewoon bij Inge, waarna zij zal pogen u te lokken met koekjes om vervolgens tussen de kruimels door wat getuigenissen over de studie uit uw mond te trekken. Zit u iets dwars? Wilt u gehoord worden? Rammelt uw maag? De OC is er voor u.

De ramen zijn schoon gelapt, maakt u klaar om onderuit geschoffeld te worden, steekt die kale nel maar gauw in uw mouw, en laat het aan niemand dan uw maat weten, want op donderdag 17 januari om 20:00 gaat het tweede AmFiBische klaverjastoernooi van start in Café Eik en Linde. Trekt het idee van eeuwige roem u wel aan? Ja, toonden uw stoutste dromen altijd al uw initialen in een massief zilveren schotel gegraveerd, bericht dan daarismijnjas@amfibi.nl en vind uw stekkie bij ons aan de tafel. Het liefst schrijft u zich natuurlijk in tezamen met uw maat, maar mocht dit niet lukken dan zullen wij proberen er één voor u te vinden, wat is AmFiBi immers dan de zoektocht naar kameraadschap?  Bent u niet bekend met de regels van het jassen, dan zal er op de borrels voor het toernooi gedemonstreerd worden of kunt u iets eerder de snuit tonen aan de boemel van Eik en Linde.

Als alles wat u zocht middelmatige poëzie afgewisseld met een vlijmscherpe klaagzang was, dan zou u wel naar de borrel komen. De borrel van 22 januari is er dus voor als u toch wel van plan was te gaan, die brengt immers al deze standaard AmFiBische elementen tot u, maar dan drukvorm; het is namelijk de нет!-borrel. Heeft u nog iets te melden waar de volgende revue van ons rookkanaal nou echt niet zonder kan – gedicht, zang, klaag, verhaal, meme, om u maar inspiratie te geven –, schroom dan niet om het op te sturen naar hetamfibischtijdschrift@gmail.com. Hadden wij al vermeld dat alle publicaties anoniem zijn?

Is de maatschappij te achterkousig? Bent u onlangs weer besjoecheld? De binding bindt uw wonden, zinnebeeldend, middels Bildung. De zuilen vallen eruit, dat is eenieder duidelijk, het enige wat ons nog rest is dus gezamenlijk onze favoriete stukken te lezen over kladderadatsch, en hopen op het beste. Om kort te gaan dus: AmFiBildung steekt de kop weer op, en doet dit bij Benjamin thuis (Papaverweg 28) op donderdag de 24e zo rond een uur of 20:00.

Dialectisch zwaait de maand ons, van begin tot eind, van de ene kant van het politieke spectrum naar de andere. Zo wil het dat wij ons op zaterdag 26 januari weer eens in de Stadsschouwburg bevinden. Nu zal dat echter zijn om ons te vermaken met Lenin – het toneelstuk, niet de mummie onder het Rode Plein, was het maar zo’n feest. Het toneelstuk gaat over het samenbrengen van utopie en werkelijkheid en doet dit aan de hand van scènes uit het einde van het leven van de revolutionair. Of u nu voor- of tegenstander bent, u laven aan deze socialistische splendeur is hoe dan ook goed. Aanmelden voor dit uitje doet u via staatshoofd@amfibi.nl.

Voorts hebben wij ten einde bericht nog een primeur voor u, mogelijk éénmalig, mogelijk vaste prik voor het AmFiBische dieet. Op maandag 28 januari zullen wij namelijk onder de naam AudioFiBi – dit is geen commissie, puristen ontslijp uw pen maar weer, u mag het zien als een spin-off van AmFiBios – een avond samenkomen in Momo’s huis (Van Eeghenlaan 29B) om daar naar Orson Welles befaamde hoorspel The War of the Worlds te luisteren. Het programma dat zo’n tachtig jaar geleden leidde tot hysterie in de V.S., daar luisteraars veelal echt dachten dat moeder aarde flink onder handen genomen werd door buitenaardse wezens. Wij zullen pogen de ervaring zo goed mogelijk na te bootsen. Doet uw oortongen tegoed aan ons smakelijke audiosnoepgoed.    

Welja, dat was het dan. Berichten verschieten sneller dan een weversspoel, zo lopen af, de draad is ten einde.

 

 

Niets dan voorspoed,

 

Uw Amarinde

 

 

PS Uw brein dorst naar nieuwe kennis en uw portefeuille dorst naar nieuwe uitgaven. Realiseer deze beide zaken – doch beperk de uitgaven – door via deze webpagina uw boeken te bestellen bij Athenaeum. De kortingskode AMDiscount bezorgt u vanaf 18 januari een maandlang 15% korting op niet-Nederlandstalige leesproducten. Bent u een ouderwetseling die nog gewoon uw fysieke lichaam naar de winkel sleept, steekt uw gewoontes dan in een (quasi)nieuw jasje door de bijgevoegde QR-code te gebruiken voor hetzelfde monetair ontlastende resultaat.

 

TL∴NG

  • Woensdag 9 januari, 19:00 – The Fountainhead – Stadsschouwburg (Leidseplein 26)
  • Zaterdag 12 januari, 13:00 – AmfiBicyclette: Schaatsen – Jaap Edenbaan (Radioweg 64)
  • Maandag 14 januari, 20:00 – ALV II – ‘Skek (Zeedijk 4-8)
  • Dinsdag 15 januari, 21:30 – OC-borrel – Gewoon bij Inge
  • Donderdag 17 januari, 20:00 – Klaverjastoernooi – Café Eik en Linde (Plantage Middenlaan 22A)
  • Dinsdag 22 januari, 21:30 – нет!-borrel – Gewoon bij Inge
  • Donderdag 24 januari, 20:00 – AmFiBildung: Kladderadatsch – Chez Benjamin (Papaverweg 28)
  • Zaterdag 26 januari, 20:00 – Lenin – Stadsschouwburg (Leidseplein 26)
  • Maandag 28 januari, 20:00 – AudioFiBi: The War of the Worlds – Chez Momo (Van Eeghenlaan 29B)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *