Categorieën
Uncategorized

December: Het Schip; AmFiBios; Lezingen; Kerstdineren; Etc.

Waarde Leden,

Reeds velen hebben getracht de gebeurtenissen zoals ze hieronder staan aan u te verhalen. Meestal gebeurt dat aan de hand van ooggetuigen, doch aangezien het in de toekomst licht zijn ooggetuigen uit den boze. Daarom treed ik nu op, o edele. Ik ben niet het licht, nee ik ben slechts om te getuigen van het licht, het ware licht, dat ieder mens verlicht. Erkent u het zoals het in de wereld komt, of ziet u heidens neer uw ogen? Ik hoop het eerste, laten wij van start gaan.

 

De aftrap van de maand brengt koude met zich mee; zodoende is uw KUCH weer terug.
Dat KUCH de meest multi-interpretabele tak van de AmFiBische boom is hoeven wij u natuurlijk niet bekend te maken, voorts een paar suggesties voor de ‘H’ in uw Kleine Uitjes Commissie: Huizenbekijken, Honderdjaargeledengebouwd(omennabij), misschien zelfs wel HetSchip. Ja, u was reeds bekend met het schip van Theseus, maar omdat eigendom toch diefstal is presenteren wij u nu Het Schip. We zullen dus zo (dat is dus 14:30 vandaag lieve mensen) richting deze woonwijk in de Amsterdamse School gaan, dit ware arbeiderspaleis. Tevens is er een expositie over Antoni Gaudí, waar de beste kerel in verband gebracht en gecontrasteerd wordt met de Amsterdamse School. Bent u dus een naturalist, is Newton uw grote held, dan is dit een klein uitje voor u.

Goed nu, hoe kunt u komst bewerkstelligen? Schuiftechnisch blijkt Schip schappelijk, slechts twee klinkende euromunten (en met museumkaart zelfs kosteloos). Verder betaamt u gauw amfibischvoertuig@amfibi.nl bericht van uw komst te geven, al kunnen wij het u vergeven als u contact zoekt via andere kanalen.
Heeft u interesse, ga met ons het schip in, of liever, ga. met ons in zee, en laat ons dan tezamen maar Het Schip in gaan.

Het Schip veilig in de haven gebracht hebbende brengen wij onechtheid aan het licht. Het licht van onze positiviteit, van het beamen heeft haar favoriete knaagdier reeds hervonden, en staande in het licht zingen wij ons lied van schijn en wezen. Alle conventies op de schop, wordt hier echtheid geschapen, is dat niet paradoxaal?

Voorts zal dus de Orson Welles klassieker F for Fake  gedraaid worden in de Cavia.

Dit is een van de laatste films die hij regisseerde, een documentaire over de meestervervalser Elmer de Hory en zijn rijkeluisleven op Ibiza. Nou ja, dat lijkt het wel te zijn, maar zo simpel is het niet. Want het werk van Elmyr de Hory laat zien dat als je eenmaal genoeg, en de juiste, penseelstroken op het canvas hebt geplaatst, het schilderij plots niet zichzelf is, maar een valstrik. En zo vraagt Welles: Wat gebeurt er als ik de ene ware scene na de ander zet? Wanneer wordt een film een valstrik?

Uw eigen Alma Apt zal een introducerend praatje houden, kortom, u zou zielloos moeten zijn om dit te willen missen.

De filosoof is bij uitstek een lezend wezen. Soms wil het echter dat de lezende de les gelezen lust te worden, oftewel een lezing is ophanden. En niet zomaar één, neen. Uw eigen Stan van Wingerden, grootkikvors, natuurkundige, filosoof, eeuwige AmFiBische verschijning en – volgens sommigen – etterbak eersteklas, zal alles over zijn huidige onderzoek uit de doeken doen. Dit onderzoek betreft, jawel, bijna onzichtbare beestjes op de bodem van de oceaan, wij horen u dus reeds denken dat u daar nooit komt, en dat het u dus daarom niet zo bijster veel aan zal gaan, doch laat ons u verlekkeren door te zeggen dat gedragsvoorspellingen bij de beste diertjes mogelijke implicaties hebben betreffende de vrije wil, machtig interessant dus voor eenieder die zich filosoof placht te noemen.

Mocht dat u nog niet warm genoeg hebben gemaakt, dan doet de informele sfeer van de lezing dat misschien, deze zal namelijk plaatshebben in ‘Skek op donderdag de 13e rond 20:00. Wat stemt een mens tevredener dan het persoonlijke offerlam te wezen aan Bacchus en Athene in één?

 

Na een donkere week van tentamens gunnen wij u graag wat licht in de ogen, waar beter dit te doen dan op de zonnewende, kortste lichtpunt van het jaar. AmFiBisch licht wordt voorts ter aarde gebracht, wij geven het de naam Immanuël, en Hij zal met ons zijn.

Goed, we gaan dus kerstdineren op de 21e rond 18:30. Gezien de locatie (bij Sam en Iris) en gezien wij vinden dat iedereen mogelijkheid tot zalving moet hebben zult u zich eerst aan moeten melden via hoofdgerechtigheid@amfibi.nl, wel zo eerlijk.

Het kerstdiner zal de spijzen bieden, die u ons zelf voorschotelt, komt u, dan wordt u dus geacht een gerecht als offer mee te brengen. Uit het eten vloeit de drank – rijkelijk – voort, deze zal voor onze conto zijn en tevens gedeeld worden met eenieder, oftewel was u niet aanwezig bij het diner, dan bent u immer nog welkom bij de kerstborrel die rond 22:00 van start gaat. Aanmelding hiervoor is geheel onnodig, zo is de zalf toch nog van iedereen.

 

Eten doet slapen, en na het voeden lonkt ons slechts de winterslaap. Maar vreest niet, een laatste maal met vrienden is een goede basis voor het overkomen van hun toekomende absenties, en één ding doen wij u gestand: na het overkomen van onze eenzame lijdensweg, het dragen van ons allen eigen kruis, zullen de AmFiBieën voorzichtig edoch stuk voor stuk verschijnen uit hun grot. Weg met die steen! Tabee metaforische continuïteit denkt u misschien. Voor u zeg ik dan: de as van de verlichting doet herrijzen.

Alle liefs,

Uw Amarinde

PS Verder nog twee tipjes van de sluier voor latere tijden, zogeheten zwavelstokjes om u de donkere wintertijden door te laten komen, bakens van de hoop. De voorgenoemde zwavelstokken zijn geen twee voor éénzelfde trom, neen des januari’s glijdt de AmFiBie van het ene radicale eindpunt des politiek spectrum naar het andere. Tweemaal zal de wijzer van het kompas ons naar de Stadsschouwburg brengen.

 

Op de 9e van januari zullen wij naar het gelauwerde toneelstuk The Fountainhead gaan, Toneelgroep Amsterdams vertolking van de objectivistische – sommigen lezen hier egocentrische – roman van Ayn Rand. Hiervoor zult u 11 pegels moeten neertikken. Of u nu voor- of tegenstander bent, u laven aan deze neoliberale nimbus is hoe dan ook goed. Aanmelden doet u hiervoor op waterhoofd@amfibi.nl.

Verder verzorgen wij dat u op de 26e van januari voor slechts 8,75 naar Lenin – het toneelstuk, niet de mummie onder het Rode Plein, was het maar zo’n feest – kunt. Het toneelstuk gaat over het samenbrengen van utopie en werkelijkheid en doet dit aan de hand van scènes uit het einde van het leven van de revolutionair. Of u nu voor- of tegenstander bent, u laven aan deze socialistische splendeur is hoe dan ook goed. Aanmelden voor dit uitje doet u via staatshoofd@amfibi.nl.

TL∴NG

  •         Donderdag 6 december, 14:30 – KUCH: Het Schip – Museum Het Schip (Oostzaanstraat 45)
  •         Maandag 10 december, 20:00 – AmFiBios: F for Fake – De Cavia (Van Hallstraat 52)
  • Donderdag 13 december, 20:00 – Lezing van Stan – ‘Skek (Zeedijk 4-8)
  • Vrijdag 21 december, 18:30 – Kerstdiner – Chez Sam en Iris (De Wittenstraat)
  • Vrijdag 21 december, 22:00 – Kerstborrel – Chez Sam en Iris (De Wittenstraat)
  • Woensdag 9 januari, 19:00 – The Fountainhead – Stadsschouwburg (Leidseplein 26)
  • Zaterdag 26 januari, 20:00 – Lenin – Stadsschouwburg (Leidseplein 26)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *