Categorieën
Aankondigingsmail

September: ’s Jaars Eerste Borrel; Kleien; Boekpresentatie; Bowlen; AmFiVrijewil; AmFiTheater

Waarde leden,

U ervaart de zomervakantie als uw kindertijd, het is het leven in een zorgeloze oneindigheid. U hield het volwassen worden, dan wel de komst van een nieuw academisch jaar, op afstand door er niet aan te denken. De gedachte dat u ooit goede cijfers zou moeten halen en rekeningen zou moeten betalen leek u in uw jonge jeugdjaren net zo onbenullig en verwaarloosbaar als het stemmetje dat u de afgelopen weken influisterde dat u aldra in de collegebanken dient te verschijnen.

Toch is er een belangrijk verschil; als kind leefde u slechts in de schijn van die zalige oneindigheid, want langzaamaan begon uw rug krommer te staan, en ten slotte gaat u ganselijk gebukt onder het juk van de volwassenheid. Nu kunnen wij u echter met genot deelnemen dat, hoewel de vakantie ten einde loopt, de zaligheid zich onbekommerd voortzet. Eer u zich ongelukkig waant, hier zijn de activiteiten van de septembermaand!

Alvorens we ons in het diepe begeven zijn er wat zaken die zonder al te veel omslachtigheid kunnen worden afgedaan maar desalniettemin van groot belang zijn.

Het kan u haast niet ontgaan zijn dat de boekverkoop van Athenaeum Boekhandel in volle gang is. Eenieder van u is als het goed is gemaild met de benodigde bestellink en kortingscodes. Er is echter sprake van een wijziging in het tijdschema van de verkoop. In plaats van dat deze eindigt op dinsdag 6 september, is zij wegens succes verlengd tot maar liefst zaterdag 10 september om 23:55. Zo u uw studieboeken voor woensdag middernacht heeft besteld, kunt u ze op donderdagavond (de 8e ) van 18:00 tot 21:00 ophalen. Bestelt u ze na woensdag, dan kunt u ze ophalen op maandag 12 september, evenwel van 18:00 tot 21:00. De uitgifte vindt plaats, zoals eerder vermeld, in de winkel van Athenaeum, Spui 14-16, onder het genot van een door de boekhandel verschaft drankje. 

Voor hen die pas gearriveerd zijn in het rijk der AmFiBiën; wist u dat u iedere week van harte welkom bent om te borrelen met uw medefilosofen? Elke dinsdagavond vanaf 21:00 treft u ons aan bij café Waterlooplein 77 (let wel: het eigenlijke adres is Rapenburgerstraat 169). Onder het genot van een drankje en de ontferming van lieftallige gastvrouw Inge bespreken wij alles wat los en vast zit.

Betreffende ’s jaars Eerste Borrel geeft uw Binding u een dringend feitje te kennen. Deze vindt namelijk plaats op woensdag 7 september vanaf 16:00, aansluitend op de introductiedag van de nieuwe lichting wijsgerige zielen (die hun eerste drankje gratis krijgen!).

In het zestiende-eeuwse Praag, aan de oever van de Moldau, zit een bejaarde man verwoed in de klei te kneden. Hij heeft een ernstige blik en mompelt in zichzelf. Beetje bij beetje geeft hij vorm aan de sompige bodem. Er verschijnt een torso, met daaraan twee nagenoeg identieke armen met handen, en benen met voeten. Dan is daar de nek, de kaak, de schedel, de neus, de mond, en een paar ogen die nietsziend naar de sterrenhemel staren. De man staat op, begint luider te spreken, loopt wat gecalculeerde rondjes, gaat weer zitten, haalt een opgevouwen stuk papier uit zijn zak, en steekt het tussen de lippen van de liggende gedaante. Vervolgens leunt hij vermoeid achterover en begint in te dommelen. Er is niets meer te horen behalve het stromen van de vervuilde rivier. Een geruime tijd later wordt de grijsaard zich bewust van een lichte verzakking van de ondergrond waarop hij heeft liggen dutten en opent hij zijn ogen weer. Tegenover hem zit zijn creatie, rug recht en hoofd opgeheven. Met kille ogen die fonkelen als de sterren die zij eerder zo levenloos reflecteerden neemt het wezen hem in zich op. Later die nacht lopen de man en zijn dienaar van levend steen zij aan zij door de smerige smalle straten. Hij is vervuld van triomf wanneer hij enkele nachtbrakers verschrikt ziet opkijken. Hij heeft leven opgewekt uit dode klei.

Zijn geluk kan de uwe zijn! AmVoBe biedt u namelijk de kans om uw innerlijke Dr. Frankenstein te ontketenen en nodigt u uit voor een avondje kleien. U kunt terecht op donderdag 15 september bij Lotus thuis, om 20:00. Ondanks de suggestie die deze korte vertelling wekt, zult u natuurlijk geheel vrij zijn u te onthouden van mystieke rituelen en te creëren wat u maar blieft. Met de Praagse rabbijn en zijn golem liep het trouwens toch niet zo goed af.

Kleit u gezellig mee? Stuurt dan een mailtje naar ikbendeschepper@amfibi.nl!

Op woensdag 21 september biedt AmFiBi u de mogelijkheid om uw intellectuele messen weer iets te slijpen. Dan onthalen wij u voor de boekpresentatie van Renate Schepen, die zal gaan over haar boek Kimmerle’s Intercultural Philosophy and Beyond: The Ongoing Quest for Epistemic Justice. Dit werk bespreekt de ontwikkeling van de interculturele filosofie sinds begin jaren ’90 met een focus op de baanbrekende Heinz Kimmerle (1930-2016). Als een van de grondleggers van de interculturele filosofie werd Kimmerle beïnvloed door denkers als Heidegger, Gadamer, en Derrida, en ontwikkelde hij een denkwijze van epistemische rechtvaardigheid die het belang van filosofieën uit andere culturen benadrukt. Schepen gaat nog een stapje verder dan Kimmerle en demonstreert dat diens benadering kan worden verbeterd door in gesprek te gaan met vrouwelijke filosofen en kunstenaars.

Dit alles speelt zich af op 21 september van 17:15 tot 19:00 bij de Oudemanhuispoort. Een specifiekere locatie wordt u, mocht uw interesse gewekt zijn, later bekend gemaakt. Stuurt een mailtje naar interculturelesnelweg@amfibi.nl!

U bent verzeild geraakt in lastig geval van identiteitsverwisseling. Twee schurken, denkend dat u een miljonair bent die dezelfde naam als u draagt en hen geld verschuldigd is, wachten u thuis op wanneer u terugkeert van de supermarkt. U ontvangt een flink pak slaag – zo geschiedt het dat uw hoofd meermaals in de toiletpot wordt gedompeld. Een van de heren heeft zelfs het gore lef om op uw tapijt te urineren. Doodzonde. That rug really tied the room together, did it not? Uiteindelijk beseffen de ellendelingen dat ze de verkeerde persoon te pakken hebben en nemen ze de benen. Verslagen en doorweekt blijft u achter op de badkamervloer. Met een zucht graait u naar het zware, bolvormige tasje dat naast u op de grond is gevallen. U ritst het open en aanschouwt uw grote trots: een glimmende zwarte bowlingbal. Gelukkig is het bijna zo ver, spoedig kunt u uw frustratie van zich afwerpen op de bowlingbaan. Lachend ziet u het voor uw geestesoog; koeltjes loopt u met uw ronde pronkstuk naar de streep en gooit u een strike, een double, een turkey, een four-bagger, five-bagger, en na een 6-pack, uit medelijden voor uw tegenstanders, die u vol ongeloof en met tranen in de ogen aangapen, houdt u het voor gezien.

Op donderdag 22 september is het zover, dan neemt AmFiBiceps u weer mee uit bowlen bij Aloha. Het zal gebeuren van 20:30 tot 22:00, en het adres luidt De Ruijterkade 151. Wilt u deelnemen? Laat het weten via wheresthemoneylebowski@amfibi.nl en maak een luttele €3,- over naar de AmFiBische bankrekening (die u wordt gegeven als u zich aanmeldt).

In september is AmFiVrijewil bovendien direct weer van de partij. Op maandag 19 september helpt AmFiBi mee met het bereiden van een maaltijd (maar liefst drie gangen!) voor de buurt. U kunt van dienst zijn bij het koken, het restaurant in gereedheid brengen, en het serveren, en per slot van rekening kunt u zelf aanschuiven voor een maaltijd en een praatje met de buurtbewoners. Wij verzamelen om 14:45 op de Pieter Calandlaan 3, bij RestovanHarte, een etablissement dat enkele AmFiBiërs zich van voorbije tijden nog zullen herinneren. Meldt u aan via ikkookenikrook@amfibi.nl.

De weereld is een speel toneel, elck speelt zyn rol en kryght zyn deel, dichtte Joost van den Vondel toen hij op een dag zin had om van Shakespeare te jatten. Als het leven toneelspel is, wat is dan datgene wij een toneelvoorstelling noemen? De werkelijkheid, wellicht? Is het soms de acteur, vanaf het podium de zaal in kijkend, die de wereld pas ziet voor wat zij is, en naar de mensen kijkt alsof ze een amusant optreden vertonen? Men creëert een angstaanjagende en verwarrende wereld wanneer zij een figuurlijke opmerking letterlijk benadert. Laten we deze gedachtegang dus maar rap achterwege laten en ons verheugen op:

donderdagavond 29 september, want dan neemt AmFiTheater u mee naar de uitvoering ‘De man die elke dag de krant van gister krijgt en er nu genoeg van heeft’ van de Theatertroep. Men zal die heuglijke avond samenkomen bij theater Frascati, aan de Nes 63, om 20:00.

Bent u erbij? Mailt dan spoedig naar alshijhemnougewoondigitaalleest@amfibi.nl! Een kaartje krijgt u met korting van ons en kost €5,-.

Ten slotte licht uw Binding een tipje van de sluier op betreffende de maand die nog komen moet; oktober.

In het tweede weekend van de tiende maand, d.w.z.: 7-8-9 oktober, vindt het beruchte introductieweekend voor de eerstejaars plaats. Naar welke Nederlandse idylle we zullen afreizen blijft nog even ongenoemd, maar geeft deze data een veilig plekje in uw achterhoofd.

En dan: op de 14e van oktober gaat uw Binding voor het eerst met u om tafel. Het duurt nog even, maar dan zal ’s jaars Eerste Algemene Ledenvergadering plaatshebben. Ook betreffende dit oktoberfeest laten we de locatie voorlopig in het ongewisse.

Zo, dat was dat. De grote dikke pad die zich AmFiBi noemt is uit haar zomerslaap gekomen en dartelt wild in het rond. Van heinde en verre verzamelen kikkers en salamanders zich om haar heen. Zij baden in het kroos, genietend van de zon, de wind die door de bomen waait, en de geur van gemaaid gras. Amsterdam is uw vijver. Er bloeit wat en er broeit wat. Zo af en toe zwelt het gekwaak aan tot een oorverdovend niveau.

Alle liefs,

Uw Binding