Categorieën
Aankondigingsmail

November; AmFiBishop, Feest!, Complottheorieenavond, AmFiTheater, Kultuurkamer etc.

Lieve leden, 

Wie nu geen huis heeft, zal er geen meer bouwen, wie nu alleen is, zal het nog lang blijven, zal waken, lezen, lange brieven schrijven en onrustig heen en weer de dreven gaan zoals de wind de bladeren voort zal drijven.

Ik kijk vanachter ramen de regen de wolken uit en nestel mij in wit beddengoed terwijl de bladeren vliegles van de wind krijgen. Uit de oven komen denkstrategieën gehuld in bladerdeeg, argumenten van heinde en verre dwalen in de geur van warme appels door de gangen. U zit ook binnen, naast mij, en weldra beslaan de ramen als de nacht valt. 

Een boomkever ratelt over de grenzen van de taal heen; het regent of het regent niet, dat is alles wat het zeggen wil. De wereld staat scheef en mijn hart klopt als een deurwaarder, ook nu nog op dit late uur – november staat voor de deur, dus laten wij haar binnen.  

Zij stapt over de drempel, en wat ziet zij? Een onbekende ruimte, een torenhoog plafond en onder haar gelakte schoenen een vlak verdeeld in vierenzestig vlakken, zwart en wit. De gloednieuwe commissie AmFiBishop zal op woensdag 3 november haar openingszet presenteren. Een jongen met een kroontje in het haar loopt richting de toren, hij is slechts een pion in het spel, hij is de vreemdeling met het brandende hart en mijn stokpaardje. Wie het spel kent weet dat zelfs het machtigste front te gronde kan gaan door slechts een klein ogenblik van onoplettendheid, en als de strijd gespeeld is en allen teneer gevallen zijn, rolt de koningin richting de koning – zij schaakt hem. (Een liefdesverklaring is als de openingszet bij het schaken: de consequenties zijn niet te overzien.) Vanaf 20.00 uur zullen wij ons wagen aan schaakspel in café De Laurierboom. Schakers van alle niveau’s zijn welkom – als wij u moeten uitleggen wat het woord schaakmat betekent, doen wij dat meer dan graag – en bent u stukken meer geoefend, dan kunt u zich storten in een verhitte strijd met een aan u gewaagd medespeler. Toekijken mag ook, en voor ieder zal de drank rijkelijk vloeien. Graag ontvangen wij uw aanmelding zwart op wit via chess.cominhetecht@amfibi.nl.  

U dacht dat u van Wittgenstein af was, na in oktober de gelijknamige film te hebben gezien, maar goed, geheel in lijn met de aard van de Oostenrijkse logicus zelf volgt er ondanks alles altijd nog een deel twee. Onze zoektocht naar absolute helderheid wordt vervolgd op donderdag 4 november om 21.00, als wij u meenemen naar de premiere van de voorstelling ‘Wittgenstein’ (er zit waarlijk niets achter de taal) in Frascati. Maar welke prijs heeft absolute helderheid? Voor u slechts vier euro’s. In ruil ontvangt u niets minder dan wonderlijk theater over het eeuwige zoeken naar God, seksualiteit en de limieten van de taal. Omdat wij, in disbalans geraakt het medium dat nu juist de grondstof vormt voor de voorstelling, niet aan aanmeldingen per brief doen maar slechts van het internet gebruik maken, kunt u voor een kaartje mailen naar digitaalverwarring@amfibi.nl

U hoorde er al van; het festijn van de twaalfde. Op vrijdag 12 november vanaf 19.00 vindt het tweede amfibische Feest plaats in Jungle (dus niet Sexyland)! Wat betreft het thema laten wij u nog even in het ongewisse; zeker is dat genot en drank u ten deel zullen vallen, en dat u tussen liefde en lust niet hoeft te kiezen. Dat de manifestatie van genot als manipulatie en machtsmiddel, tegelijk kan bestaan met de extase als wijze van verzet tegen de klok, dat weet u al langer. Waar u nog geen weet van heeft, is de fragmentarische onthulling van de waarheid die u ten deel valt bij het toegeven aan een lang gekoesterde wens tot drift. Dat u hiervoor zult betalen met een verlies van autonomie, is bijzaak – die heeft u immers in de morgen alweer teruggewonnen, en bij zijn is nog altijd meemaken. 

Onder de populier loopt een laan, onder die laan lopen twee levens zij aan zij, zij het de een zo’n half dozijn decennia ouder dan de ander. AmFiVrijewil biedt u een uitgelezen kans om hen die zich met de tijd steeds dichter bij een staat van eudaimonia zijn gaan bevinden, aan het kunstgebit te voelen over de inmiddels opgedane wijsheid. (De ouderdom is door Schopenhauer benoemd tot wellicht schoonste levensfase, maar waarom?) Op dinsdag de 16e november vertrekken wij te voet met een groep lieflijke oudjes, of in de volksmond ook wel ‘bejaarden’. De activiteit wordt genoemd; wandelen, en geschiedt in het Amstelpark, vanaf 09:30. Uw aanmelding ontvangen wij graag op aftakeleniskakelen@amfibi.nl

Aardbewoners op een ronde bol temidden van diabolische blikken hebben veelal moeite met rechtop staan – omvallen is een veelgehoorde kwaal en een ziekte van de tijd. In het kader van weten-hoe-te-staan zal filosofiestudent en theaterdocent Chaja op woensdag 17 november vanaf 19.00 een theaterles verzorgen. Hoe op de vloer te staan? Het beste kan men dat als zichzelf doen, omhuld door een aanwezigheid die zich van alle geslotenheid ontdaan heeft. In het teken van performatief aanwezig zijn valt er op de vloer valt niets meer te verbergen – het is kijken en bekeken worden. En nadat u zich ontdaan heeft van de vloek te zijn wie u altijd was, en steeds opnieuw weer samenvalt met uzelf, heeft u om betekenis binnen het spel tot stand te brengen nog steeds de ander nodig; ensemble… Wij verheugen ons op uw aanwezigheid, waarvan u blijk kunt geven door een mail te sturen naar semiotiekopdetheatervloer@amfibi.nl

De maatschappij is intolerant voor complotdenkers geworden en zelfs amateurs worden radicaal gediscrimineerd, dat weten wij allemaal. Voor waarlijke democratie echter, moeten wij nog eenmaal alles wat niet falsifieerbaar is op tafel leggen. Zoals de paranoïcus zijn waanbeelden projecteert op de aan hem gelijk getrokken aarde, mag u het denken kromtrekken, en zich zodoende aan deze reeds van wetenschappelijk totalitarisme blijk gevende beeldspraak onttrekken op maandag 22 november vanaf 19.30 uur, wanneer KUCH u de Complottheorieënavond in cafe ‘t Smalle presenteert. Hebt u de onbewezen waarheid in pacht en moeten wij hiervan kennis nemen? Schroom dan niet. Wij doen niets liever dan het kaartenhuis van de ratio doen trillen opdat de waarheid te pletter slaat. Aanmelden is niet nodig, stuur echter wel een mail met uw complot en eventueel ondersteunend beeldmateriaal naar: kenjedytheorie@amfibi.nl. Bij binnenkomst injecteren wij iets in uw arm, maar dat is verder niets om bang voor te zijn. 

Als u nog niet genoeg heeft van het spel der tradities, en als het kaartenhuis nu eenmaal toch gevallen is, kunt u de kaarten op een hoop gooien en er 32 netjes neerleggen – op dinsdag 23 november vindt de Klaverjasborrel plaats. De kaarten zijn aanwezig, zoek alvast een partner en een wens tot overwinning. – De borrel is op de eerste plaats de borrel, komt ook als u niet speelt! – 

Als de toeter klinkt, zwaait zij de vluchten van de vrucht tot wellens toe naar boven, en in de notendop van de moshpit vinden wij een steeds bewegende cirkel die ronde klanken blaast. Een trombone meent u te kunnen onderscheiden, een fagot, een hobo misschien. AmFiBi doet ook een duit in het doedelzakje en neemt u op donderdag 25 november mee naar een betoverende mix-van-alles ensemble met in ieder geval met veel funk, geblaas en percussie – geheten Gallowstreet! De aanvang is om 20.30 in Paradiso. U kunt zich aanmelden op bombastischfantastisch@amfibi.nl

In een vorige mail beloofden wij u iets over wortels in schoenen. Het klokje heeft getikt en zie daar, de goedheiligman nadert alweer tot u. Van maandag 29 november tot en met vrijdag 3 december mag u uw schoen zetten op ‘t Hok. Donderdagnacht zal dan een edel dier de daken beklimmen, om u temidden van al uw zoetheid en schoolse drift te verblijden met een kleinigheid. 

Wenst u ook nog zelf de pen te laten dansen, om tevens een poëtisch spinsel in ruil te ontvangen? Als u zich wilt wagen aan het schrijven van een Sinterklaasgedicht voor een van uw medestudenten, kunt u zich vóór 16 november bij ons aanmelden, (taalverarming@amfibi.nl), waarna u de naam van uw persoonlijke muze ontvangt. 

De geschreven gedichten zullen zich een weg vinden naar hun ontvanger op dinsdag 30 november, wanneer zij op de Sinterklaasborrel zitten ingeklemd tussen het Grote Boek en de warme schoot van de Sint. Een waardin schenkt u overvloedig bij en de schenker van de koude maand schenkt u presentjes, mits u present bent.

November knikt ons toe, neemt van de kapstok haar jas en daalt geruisloos de ladder af. U mag haar achterna gaan, als u wilt. 

Alle goeds en niets dan goeds, 

Uw Binding

AmFiBisschop: Schaken – 3 november, 20.00. De Laurierboom, Laurierstraat 76. 

AmFiTheater:  ‘Wittgenstein’ – 4 november, 21.00. Frascati, Nes 63. 

Feest – 12 november, 19.00-00.00. Jungle, Tweede van Swindenstraat 26. 

AnmFiVrijewil:  Wandelen –  16 november, 9.20-12.00. Amstelpark. 

AmFiTheater:  Theaterles – 17 november, 19.00 – Buikslotermeerplein 101. 

KUCH: Complottheorieënavond –  22 november – cafe ‘t Smalle, Egelantiersgracht 12H. 

Klaverjasborrel – 23 november. 21.00

Kultuurkamer: Gallowstreet – 25 november, 20.30. Paradiso, Weteringsschans 6. 

Schoen zetten op ‘t Hok – 29 november tot 3 december. 

Sinterklaasborrel – 30 november, 21.00. 

Voor AmFiBisschop mailen naar: chess.cominhetecht@amfibi.nl 

Voor AmFiTheater (Wittgenstein) mailen naar: digitaalverwarring@amfibi.nl 

Voor AmFiVrijewil mailen naar: aftakeleniskakelen@amfibi.nl 

Voor AmFiTheater (les) mailen naar: semiotiekopdetheatervloer@amfibi.nl

Voor de Complottheorieënavond mailen naar: kenjedytheorie@amfibi.nl 

Voor Gallowstreet mailen naar: bombastischfantastisch@amfibi.nl 

Voor een Sinterklaasgedicht mailen naar: taalverarming@amfibi.nl 

P.S Er zijn twee aangewezen vertrouwenspersonen binnen AmFiBi, en dit zijn Belle van Bergeijk (+31647317408) en Jens Rummens (+31621176081). Mocht er dus iets naars gebeuren wat u graag onder vier ogen wil bespreken, of zijn er persoonlijke situaties waarvan u graag heeft dat er iemand kennis van neemt, dan kunt u altijd één van hen aanschieten.

P. P S Amarinde zit sinds kort op TikTok instagram, onder de naam @gramfibi. Amarinde kikkert ervan op als je volgt.