Categorieën
Aankondigingsmail

Oktober: JamfiBi, AmFiTheater, ALV, AmFiBildung, AmFiBios, Logica Bijles, Het!, etc.

Lieve leden, 

Sinds 1 Dag of 2 is de hemel is opengebroken en zij strooit met bladgoud. Ons teistert al dagen een overvloed aan regen en Cybele troont op de met dennenbomen gekroonde toppen van de Ida en Dyndimus. Zij slaat een ezelsoor in haar Tractatus en synchroon schuift er een blad voor de ochtendzon. Een zoet gelispel brengt de kus en het avondlied zingt: in oktober vertrekken alle dingen huiswaarts; de zeeman naar de zee, de weegschaal naar de gulden middenweg, de filosoof naar de ideeënwereld en de minnaar naar de liefde die verwaarloosd werd. 

Laatst vonden wij onder een barkruk bij Inge een zilveren doosje, en na ontcijfering van de secrete inhoud, lazen wij: ‘Evenementen van de maand oktober – voor hen die de taal der amfibieën spreken’. Welnu, ik zal ze voor u neerpennen en u door de maand leiden, zodat u weet wat u te wachten staat. 

Het is 1789 en zij die getrouwd is met de Zonnekoning schreeuwt vanaf het paleis van Versaille de fameuze woorden: ‘If the people have no bread, let them eat jam’. Uw secretaris verschaft u nimmer met nepnieuws, ‘t is maar hoe meer u weet. 

Op donderdag 7 oktober vanaf 19.00 zal JamFiBi het anjam régime omverwerpen en al klanken blazend in de revolutionaire geest treden. Ik hoor het al, u begrijpt er niets meer van. Wel, het concept is simpel: wij maken muziek (voor de millennial ook wel ‘jammen’ geheten) en onderwijl zal een andere groep filosofen, dat wil zeggen, zij die een jammerlijk ritmegevoel hebben, een ravissante portie zoete jam bereiden. En dit alles bij Philippe thuis, waarvoor aanmelden geschiedt via jamaardeburendan@amfibi.nl. Neemt u uw instrumenten mee, en brengt u wellicht ook fruit, dat u uit de lila bomen plukt; I put my heart in it’s recipe. It makes me see what I want to see, and be what I want to be…

Het tweede geheim dat het doosje bij Inge aan ons onthulde, is het volgende: AmFiTheater verzamelt zich op 14 oktober vanaf 20.00 in café de Nieuwe Anita om met u theater te lezen. Neemt u allen uw favoriete theaterteksten mee, dan kiezen wij ter plekke aan welk drama wij ons wagen. Om erbij te zijn kunt u mailen naar broadwaykikker@amfibi.nl 

Dan graag uw aandacht voor een zeer gewichtige en toch ook zeer leuke aangelegenheid: op 15 oktober vindt de Eerste Algemene Ledenvergadering plaats, en wel in De Sering vanaf 18.00. De notulen en de agenda zullen wij u nog doen toekomen. 

Het woord van de democratie is statisch, politiek correct; dat van de poëzie is stil en draagt haar waarheid onder het lichaam van haar woorden, als een raam dat open staat, en waarvan men zelf het uitzicht kiest. Met AmFiBildung lezen wij poëzie, op maandag de 18e oktober vanaf 19.30 bij Lotus thuis in de Rivierenbuurt. Daar zullen de tapijten de tenor- en altstemmen in de lucht opvangen als duizend kleine muggen die vliegen in de avondzon, temidden van hen die voorlezen en hen die luisteren. Het woord dat als kapstok dient voor de voor te lezen poëtische verpozingen is ditmaal ‘serendipiteit’. Aanmelden kan via softboi@amfibi.nl 

Men kan niet over alles spreken, maar dat waarover niet gesproken kan worden, kan wel getoond. Dat is dan ook precies wat wij zullen doen met AmFiBios: wij hullen ons in zwijgen en vertonen de legendarische film ‘Wittgenstein’, op woensdag 20 oktober om 20.30. Aan het beeld alleen is niet te zien of het waar is of onwaar, want een a priori beeld bestaat niet. Wel is het vertonen van ‘Wittgenstein’ haast een a priori waarheid, dat wil zeggen, een ware traditie binnen het amfibisch geheel, en voor hen onder u die net de chaotische formele werkelijkheid van het groene boek zijn binnen gestapt, is zij tevens een grote aanrader. Waar precies in de logische ruimte de vertoning dit jaar plaats zal vinden, is nog onbekend – dat hoort u te zijner tijd, als u zich aanmeldt via wittgensteinophetwittedoek@amfibi.nl.Wel een woord vooraf: deze film zal misschien alleen iemand begrijpen, die de gedachten welke erin uitgedrukt zijn – of soortgelijke gedachten – zelf al eens gedacht heeft…

Vanzelfsprekend is cultuurindustrie en vermaak niet voldoende, men moet er ook daadwerkelijk wat van begrijpen, en daar helpen wij u óók graag bij: AmFiBi biedt vanaf de maand oktober tot aan het einde van het jaar Logica Bijlessen aan. In oktober zullen deze ter voorbereiding van de tentamens plaatsvinden op de maandagen 4 oktober (Dat is vandaag! En op het Hok.), 11 oktober en 25 oktober. Aanmelden doet u via dewereldishetgeheelvanmijnverwarring@amfibi.nl. De bijlessen vinden plaats van 18.00 tot 20.00 en zijn geheel gratis. Al wat wij doen is immers uw aangeboren kennis opnieuw aanboren en als de Gamut u in de schoenen zakt, uw moed zachtjes over het hoofd aaien en uw weeral lege schoenen zeggen dat zij gezwind een wortel krijgen – het wordt immers steeds doller met de vroegte van de sinterklaas-commercie, maar dat volkomen terzijde. Voor nu geldt:

p: U neemt bijles

q: U haalt een goed cijfer voor het logica-tentamen 

r: U moet tot in de eeuwigheid praten in tautologieën 

p -> q  

¬p -> r

————

U trekt naar eigen eer en geweten de conclusie. 

Nu wij toch in de tentamen-sferen verkeren, attenderen wij u graag op het volgende evenement. In de tentamenweek zullen uw hersens onvermijdelijk overkoken, en deswege zal onze liefste Lotus voor u gaan koken. U kent het uit de Odyssee of de Dialectiek: wie de maaltijd van de lotuseters proeft, is verloren en betoverd, en voelt plots het lijden der arbeid verzachten. Schrikt u echter niet, de etenswaar die wij u voorschotelen getuigt niet van het schijngeluk waar de Lotofagen ons mee willen verleiden – als zij al iets toont, is het waarlijke techniek en, vooruit, misschien ook iets als natuurbeheersing – mixers, gasfornuizen en dergelijke – maar die bevorderen, met een vleugje zelfbewustzijn, juist het denken. Wij wachten u op 28 oktober tussen 18.00 en 20.00 voldaan en verheugd op, op het Hok. Laat u het op adres van mytheenversnapering@amfibi.nl even weten als u komt? 

Betekenis en zin zijn er beslist niet vandoor gegaan, alleen heeft de last van de kerk plaatsgemaakt voor de last van de confetti. Last but not least willen wij het eerste evenement van november aankondigen, een  gebeuren zo groots dat wij niet konden wachten haar te verklappen: op 12 november vindt u ons in Sexyland, waar wij gedurende de hele dag spektakels zullen organiseren; denk aan lezingen, workshops, zingende filosofen, voordrachten, poëzie… Als kers op de taart zullen wij afsluiten met een magistraal Feest, op dezelfde locatie. Het wordt vunzig, fenomenaal en weerbarstig. Wilt u meedenken? Dat kan, voor blijde meedenkerij kunt u mailen naar amfibiworld@amfibi.nl, en dan zien wij uw ideeën of  voorstellen graag tegemoet. 

Oktober zal onvermijdelijk vervliegen, doch een woord, geschreven in oktober, doet dat niet. Voor wie zelf de greep van de pen wenst aan te wenden, is deze maand uitermate geschikt. 

In samenwerking met de Maand van de Filosofie, Uitgeverij Lemniscaat en Erasmus School of Philosophy wordt een Nederlandstalige bundel uitgebracht waar u als filosoof aan kunt bijdragen. Zij zal teksten van jonge denkers bevatten omtrent het thema ‘Intimiteit en Vervreemding’ en zal vanaf april 2022 in de boekwinkels liggen. Alles waar u in uw papers voor bestraft wordt, komt u nu van pas: inzendingen mogen variëren van persoonlijke verhalen, gedichten en dialogen tot essays – als het maar geen academisch werk wordt. Meer informatie vindt u middels deze link. 

Wilt u wel schrijven, maar liever binnen de ivoren torens blijven? Dan willen wij het glorieuze amfibisch tijdschrift Het! onder uw aandacht brengen, en u wijzen op de mogelijkheid – anoniem – stukken in te sturen. De aard van deze stukken mag van alles zijn: klaagbrieven, poëzie, erotische strips van uw favoriete docent, utopieen of dystopieen, een lofbetuiging aan prinses Amalia, etc. Al uw stukjes kunt u inzenden naar hetamfibischtijdschrift@gmail.com. De nieuwe druk van Het! zal spoedig in het nieuwe jaar voltrekken. 

Voor wij afscheid nemen en de maand ingaan, nog de korte mededeling dat wij altijd op zoek zijn naar plekken om evenementen te organiseren, dus hebt u nou zoiets als een huis of een kelder, serre, woonkamer of zolder, en daarin wat plek voor gezelligheid, dan kunt u ons een mailtje sturen. 

Dat was het voor nu, lieve filosofen. Moge u dromen van extatische dansfeesten waarin zoveel wijn wordt geschonken, dat de riolen overstromen en het rood glanzend vocht trekt in de nerven der gevallen bladeren, totdat zij bont gekleurd zijn. 

Alle goeds, 

Uw Binding

 • Borrel – iedere dinsdag vanaf 21:00 uur – Waterlooplein 77, Rapenburgerstraat 169. 
 • Logica bijles – maandag 4 oktober 18:00-20:00 – Op het Hok. 
 • JamFiBi – donderdag 7 oktober, 19.00 – Bij Philippe thuis. 
 • Logica Bijles – maandag 11 oktober, 18:00-20:00 – Locatie volgt. 
 • AmFiTheater – donderdag 14 oktober, 20.00 – De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111. 
 • ALV – vrijdag 15 oktober, 18.00 – De Sering, Pieter Nieuwlandstraat 93. 
 • AmFiBildung – Poëzie omtrent het thema ‘serendipiteit’ – maandag 18 oktober, 19.30 – Bij Lotus thuis. 
 • AmFiBios – ‘Wittgenstein’ – woensdag 20 oktober, 20.30 – Locatie volgt.  
 • Logica Bijles – maandag 25 oktober, 18:00-20:00 – Locatie volgt. 
 • Lotus kookt – 28 oktober, 18.00-20.00 – Op het Hok. 
 • AmFiBiWORLD – vrijdag 12 november, 12.00-00.00 – Sexyland, Noordwal 1. 

Voor de Logica Bijles mailen naar: dewereldishetgeheelvanmijnverwarring@amfibi.nl 

Voor AmFiTheater mailen naar: broadwaykikker@amfibi.nl 

Voor AmFiBios mailen naar: wittgensteinophetwittedoek@amfibi.nl 

Voor JamFiBi mailen naar: jamaardeburendan@amfibi.nl 

Voor AmFiBildung mailen naar: softboi@amfibi.nl 

Voor avondeten op het Hok mailen naar: mytheenversnapering@amfibi.nl 

Voor HET! mailen naar: hetamfibischtijdschrift@amfibi.nl 

Voor Sexyland mailen naar: amfibiworld@amfibi.nl 

P.S Er zijn twee aangewezen vertrouwenspersonen binnen AmFiBi, en dit zijn Lizzy Hanekroot (06-4324 4179) en Gijs Voskes (06-20078898). Mocht er dus iets naars gebeuren wat u graag onder vier ogen wil bespreken, of zijn er persoonlijke situaties waarvan u graag heeft dat er iemand kennis van neemt, dan kunt u altijd één van hen aanschieten.