Categorieën
Aankondigingsmail

Mei

Waarde leden,

De filosoof dient het allemaal zeer goed in de smiezen te hebben, maar leeft al geruime tijd in verwarring. Hetgeen hij/zij/¤ beweert, is de waarheid geweest, die wellicht is afgeleid van wat anderen reeds dachten, doch niettemin de enige was. Is die andere filosoof, als nieuwere verschijning die zich slechts wat afvraagt en een debat tracht te sturen, slechts sleutelt aan de wagen en haar niet opnieuw uitvindt, de titel nog wel waard? De nieuwe denker is zo bescheiden, doet nimmer een grote uitspraak, en laat te allen tijde ruimte voor alle andere domeinen, want de filosofie is danig versplinterd en gecategoriseerd – alsof het een harde wetenschap betreft. Wie vertelt u nog hoe het echt zit? Wie kent geen twijfel en heeft geen tijd voor nuance? Wie ziet de bescheidenheid voor wat zij werkelijk is; een massaal gelijktrekken en het knevelen van de geest? U mag slechts uniek zijn op de halfbakken manier die reeds voor u is uitgedacht. Waar u in het handelen vastzit, bent u in het hoofd nog vrij. Verraadt maar niet te veel van wat er daarbinnen kookt. Blijft maar leuk kijken en loopt niet te vreemd – lichaamstaal is immers ook taal. Nou, goed, misschien is het ook wel een gevaar, dat vrije denken. En het maakt toch zeker niet gelukkig. Hoe meer men denkt, hoe meer men naar binnen verdwijnt en onbegrijpelijk en eenzaam wordt. Dus houdt er maar even mee op. Komt gezellig aan tafel zitten. Uw Binding heeft weer wat lekkers bereid:

Op donderdag 11 mei, wanneer u hopelijk bent bijgekomen van de studiereis, nodigt AmVoBe u uit om een naaktmodel te komen schilderen. U bent om 20:00 welkom op een adres dat zich na aanmelding zal openbaren. U kunt zich aanmelden door een bericht te sturen naar decockenhetsomberenaakt@amfibi.nl.

Op een rode zaterdagmiddag verzamelt zich een leger van padden en kikkers in het Amsterdamse Bos. Ze worden uitgerust met dodelijke laserwapens en een futuristisch lichtgevend pantser. Uren lang schieten er angstaanjagende lichtflitsen boven de boomtoppen uit. Zodra de duisternis intrede doet, valt er een stilte. Er is een winnaar, wellicht, of misschien is eenieder uitgeschakeld. Wie wandelt even het bos in en neemt kennis van het slagveld? Welnu, niemand voelt zich geroepen. Men is te bevreesd, niet wetende dat er niet veel meer geschiedt dan een potje lasergamen. AmFiBi nodigt namelijk haar leden uit om op zaterdagmiddag 13 mei bijeen te komen bij de ingang van het Amsterdamse Bos, om 15:00, en te gaan lasergamen. Laat het even weten als u van de partij bent door te mailen naar wieontruimthetslijmerigeslagveldenwiewasthetbloedvanonzehanden@amfibi.nl.

‘s Maandags 15 mei zet ieder de Rode Hoed op. We bezoeken Bucketlist Filosofie: Simone Weil.

Simone Weil was een Frans-Joodse filosoof en politiek-activist. Ze was overtuigd socialist en schreef voor vele tijdschriften. In 1935 werkte ze acht maanden in een fabriek om bekend te worden met het lot der arbeiders en nam ze deel aan de Spaanse Burgeroorlog. In 1940 vluchtte ze voor de Duitse bezetter en vestigde ze zich in Londen. Aldaar droeg ze bij aan het Franse verzet. Drie jaar later overleed ze al; ze werd slechts 34. Haar meest bekende werk is het manuscript De verworteling, over het belang van religieuze en politieke structuren in het leven van het individu.

Op maandagavond de 15e gaat Daan Rovers in gesprek met enkele gasten over de hedendaagse relevantie van Weils werk. Een kaartje geven wij u voor niets (hoewel we er een beperkt aantal hebben)! Stuurt een mail naar weilenmetdekraanopen@amfibi.nl. We verzamelen om 19:30 bij de Rode Hoed, Keizersgracht 102.

Inmiddels lang geleden is de hiërarchie tussen docent en student grotendeels afgebroken. Dat hebben we te danken aan een revolutionaire periode en een groepje vooruitstrevende Fransmannen. Leraar en leerling op gelijke voet; samen produceren ze de brandstof voor het wetenschappelijk apparaat. Niks belet hen nog om aan het einde van de werkdag om één tafel te zitten en een biertje te drinken. Daarom organiseert AmFiBi op dinsdagavond 16 mei haar jaarlijkse Docentenborrel. Zij vindt plaats vanaf 21:00 bij café Waterlooplein 77. Zoudt u graag een docent in de kroeg zien verschijnen; nodigt deze gerust uit na een college of bij een toevallige ontmoeting in de wandelgangen.

Donderdag 18 mei vindt het AmFiBisch voetbaltoernooi plaats. AmFiBiceps brengt het balletje aan het rollen vanaf 16:00. U kunt zich als eenling aanmelden of als team van vijf. Mailt naar dennisbergkampdennisbergkamp@amfibi.nl. Het zal waarschijnlijk plaatshebben op het veldje nabij s.v. De Meer – mocht deze locatie toch niet beschikbaar zijn, laten we het u na aanmelding weten.  

Op 20 mei vindt het filosofisch festival DRIFT plaats. Een woordje van onze lieven vrienden, het DRIFT-collectief:

“Een reeks almaar groter wordende luchtbellen verstoort het slijkgroene oppervlak van ons IJ. Pontgangers kijken beduusd naar het schouwspel. Stoom stijgt op; nevel vormt, en plots –

Tonnen water worden aan de kant geduwd, terwijl een titanisch lijf uit haar rustplaats breekt. Met twee machtige slagen vliegt de draak hoger dan de omliggende gebouwen, en triomfantelijk brullend maakt ze een ronde over de stad. Naderhand strijkt ze neer, maar kijkt rond, blijft alert. Diep in de oude gele ogen glanst een waarschuwing, of misschien een uitdaging. De stuurman van de pont slikt één keer zwaar, en steekt van wal.

Zaterdag twintig mei ontvouwt Wijsgerig Festival DRIFT haar vleugels in de Tolhuistuin. Wees welkom: tickets zijn verkrijgbaar voor een prikkie op www.festivaldrift.nl. Als u liever vrij willigt – in ruil voor gratis toegang en een kek shirt – mail naar vrijwillig@festivaldrift.nl. Wij zien u daar.

Liefs,

Collectief DRIFT ‘23”

U zit eens achter uw bureau te peinzen over het wel of niet bestaan van de Vrije Wil. Op een zeker punt bent u er helemaal klaar mee en besluit u iets te doen wat u normaliter nooit zou doen; u staat op, pakt uw stoel vast en houdt hem boven het hoofd, en met een krachtige worp zendt u het meubel door het raam naar buiten. “Nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen,” denkt u, “nu moet ik dat raam gaan vervangen en mijn stoel de trap op tillen – als hij überhaupt nog heel is.” U bent echter blij – en vrij. Dit was duidelijk geen gedetermineerde actie. Er is geen wet of regel in heel de verdomde werkelijkheid die had kunnen voorspellen dat u dit zou doen. Inmiddels is uw buurman boos naar buiten komen rennen en komt zijn gescheld door het gebroken venster naar binnen; de stoel is op zijn bolide beland en er zit een flinke deuk in het dak. U steekt uw hoofd door het raam, lacht maniakaal, en begint boeken van de vensterbank te pakken die u met een rotgang naar het hoofd van uw buurman werpt. De zijspiegel van de auto wordt getroffen door uw hardcover Fenomenologie van de geest. Door de impact wordt het uitsteeksel krachtig van de auto afgerukt en komt het met een klap op de grond terecht. U bent de vrijgeborene, eigenlijk altijd al geweest.

Dat komt goed uit, want op maandag 22 mei nodigt AmFiVrijewil u wederom uit om langs te komen bij d’Oude Raai, Ferdinand Bolstraat 321, om te komen wandelen met de senioren. U bent welkom om 13:00. Meldt zich aan via lichaamsbewegingstimuleertlichaamengeesthetisgoedvoordebloedsomloopendeconditievermindertstressmaarzorgtooknogeensvooreenbeteredoorbloedingvandehersenen@amfibi.nl.

De Kultuurkamer opent de deuren op woensdag 24 mei voor de voorstelling Sartre & De Beauvoir van het Zuidelijk Toneel. In het stuk blikken de twee Franse existentialistische cultfiguren terug op hun leven, hun denken, en de liefde. We zullen antwoord krijgen op de vragen waarom we “gedoemd zijn tot vrijheid”, wat De Beauvoir bedoelt met de moraal van de dubbelzinnigheid, en wat het betekent om een authentiek mens te zijn. We verzamelen om 20:00 bij theater Bellevue, Leidsekade 90. Een kaartje krijgt u met korting van ons voor slechts 3,50 duiten. U kunt uw wens om mee te gaan kenbaar maken via gedoemdtotvrijheidbestemdvoordwangenhechtenis@amfibi.nl.

De week erop is een tentamenweek. Zoals gewoonlijk zal uw Binding u dan een gratis maaltijd verzorgen. De keuken van de AmFiBistro is op woensdagavond 31 mei geopend. Om 19:00 bent u welkom bij Daphne thuis voor Nines Louwlekkerland.

Zoals eerder aangekondigd vindt op 2, 3, en 4 juni het jaarlijkse Liftweekend plaats. In tweetallen beginnen de padden aan hun trek – op naar een nieuwe frontier, een vreemd milieu waar de mensen er onbekend uitzien en in tongen spreken. We vertrekken vanuit Amsterdam op vrijdag 2 juni, diezelfde dag zult u op de bestemming moeten zien aan te komen, en wij zullen – enkelen via het OV, enkelen en voiture – weer terugkeren op zondag 4 juni. Over de bestemming laten wij uiteraard nog niets los, behalve dat wij – met een oogje op de tijd van het jaar en de betaalbaarheid van het uitstapje – op een gezellige camping zullen verblijven in plaats van in een huisje. Vanaf halverwege mei zult u zich kunnen aanmelden. Dan zal ook de prijs bekend worden gemaakt.

Nog een voorproefje van de toekomst: op maandagavond 12 juni zal het AmFiBische Symposium geschieden! Haar locatie luidt, net als vorig jaar, LAB111. Een scala aan sprekers, filosofiedocenten die u al dan niet bekend zijn, zullen er lezingen houden en een glimp tonen van waar zij, los van wat ze voor het spreekgestoelte uitspoken, zoal mee bezig zijn.. De woorden zullen vloeien en de drank zal doen beklijven. Zet deze avond van wijsgerig genoegen vast in de agenda! Zij gaat van start om 19:30, waarna er meerdere rondes met sprekers, verspreid over meerdere ruimtes, te bezoeken zijn. In de loop van de komende maand zal bekend worden gemaakt wie de sprekers zijn. De toegang is gratis en allicht zult u zelfs wat munten voor gratis consumpties ontvangen bij aankomst. Wordt vervolgd! Komt u? Laat het weten via deze link.

O, daar bent u alweer, zo aan het einde van de rit. Het is laat en morgenvroeg vertrekt de bus. Weet: u bent wel degelijk onder de mensen. Weg met de ijdelheid? Wat u zegt en wat u voelt – het komt niet altijd overeen. Door te veel alleenigheid begint u te denken dat de twee niets met elkaar van doen hebben. U raakt ervan overtuigd dat, wanneer u spreekt over uw gevoel, u slechts eeuwenoude uitdrukkingen aan het herhalen bent. Toch zit u eens op een vage avond in een café te praten en beschrijft uw vriendelijke gesprekspartner precies wat er ook in u omgaat. Wat een gekte; misschien voelt u toch wat lichaamswarmte in de schijnbaar kille duisternis.

Niets dan liefs,

Uw Binding

TL;NG