Categorieën
Aankondigingsmail

April

Waarde leden,

U heeft een klapstoel in het midden van een wijds grasveld gezet. Urenlang zit u daar, genietend van de lentezon. Als u de ogen sluit, ziet u een rode vlakte met hier en daar een heuvel. In een ver land kruipt er een schildpad over het kokende zand, maar hier en nu begrijpt u hoe het reptiel zich voelt, zo vredig zwemmend in een warme eeuwigheid. Enkele dagen geleden kwam u tijdens een boswandeling een bever tegen – of was het een man in een beverpak? Hij sprak over een grote leeuw, wier komst sinds lang geleden werd geprofeteerd, met zijn leger door het land trekt. Zijn verschijning zal de sneeuw doen smelten en al dat leeft doen ontwaken. Bij het horen van dit nieuws vindt er ook in u een enorme verandering plaats. Het voelt alsof u in een droom bent beland waarin u verliefd wordt en eindeloos in deze verliefdheid blijft leven, of alsof er zojuist een wolk van wonderlijk mooie muziek langs u heen is gevlogen.

Nu is het wel genoeg. U mag de pen – die onderwijl aan uw hand is vastgegroeid – ook wel eens neerleggen, vredig achterover leunen, en gewoon simpeltjes vertellen wat er verteld dient te worden.

In april heeft AmFiBi werkelijk vreselijk veel leuks te bieden.

Te beginnen met de mededeling dat deze maand het volgende AmFiBi-feest plaats zal vinden. Daar heeft uw liefste Lotus, bedenker van het thema, het volgende over geschreven:

“Picture jezelf, een zomeravond in Parijs.

U struint door Saint-Germain des Prés, neemt plaats op het terras van Café Les Deux Magots, bestelt een glaasje port. Dronk U niet liever whiskey? Nee, dat rijmt niet, dus Uw dichterlijke vrijheid houdt het op port. Een Gauloise in de ene hand, Uw hart in de andere – U weet maar nooit waar de contingente liefde opduikt. Uw existentialisme heeft vanaf het begin af aan de vorm aangenomen van een filosofie van de dubbele tong – wanneer u weer eens dronken thuiskwam, weer eens een vrije geliefde mee naar huis nam en zich overgaf aan de cunnilingus. Maar vandaag dient zij de vorm aan te nemen van een boek, U bent hier gekomen om te schrijven.

Een jonge vrouw – zou ze al meerderjarig zijn? – neemt plaats op de stoel naast U, de stoel waar Jean-Paul normaalgesproken zit. Ze fluistert in Uw oor iets over een feest, bij het Gare du Nord. Uw aandacht heeft zij gegrepen, maar voordat U zich heeft kunnen laten verleiden, herinneren Uw ooghoeken U aan het manuscript op tafel, dat U vanavond wilde afwerken.

Pijnlijk wordt U zich bewust van de paradox van Uw bestaan – Uw bewustzijn is vrij maar U bent tevens gebonden. U proeft op de lippen de onvergetelijke smaak van het eigen leven maar voelt zich niettemin nietiger dan een kikkervisje in de reusachtige gemeenschap waarvan de grenzen samenvallen met die van de vijver. U voelt zich als een vis in het water en een vis op het droge tegelijk. U voelt zich een AmFiBie – het dubbelzinnig wezen bij uitstek. In plaats van die waarheid te ontvluchten, besluit U de fundamentele dubbelzinnigheid van Uw bestaan bewust te aanvaarden. U bent misschien niet als kikvors geboren, maar dan toch zeker tot kikvors gemaakt.

Daarvoor zijn geen kant-en-klare recepten. Men kan alleen methoden bieden, die U soms vragen om enigszins te improviseren – als een jazzmuzikant die vrijlijk speelt binnen de grenzen van het collectief, een danser die vrijlijk beweegt binnen de restricties van de ritmiek.

Het leven is steriel als de schrijver te oppervlakkig is, en schoone geesten worden gevormd door werken maar tevens feesten. Uw filosofie is er een van het leven, dat voortdurend bouwt naar de dood. Maar gelukkig hoeft U daarvoor niet te sterven, een orgasme voldoet ook. Dus laat U de slingers voor zich ophangen en trekt U op 21 april om 21.00 naar Sexyland WORLD, Noordwal 1 voor Une petite Mort en een Glaasje Port: Pleidooi voor een Moraal der Dubbele Tong.”

Dan, even een stapje terug. AmFiBios nodigt u uit om volgende week woensdag de film Jezdeca, in het thema van de studiereis naar Ljubljana, te komen zien.

Twee Sloveense jongens besluiten in de lente van 1999 een roadtrip door Slovenië en Croatië te maken. Ze reizen door dromen over de toekomst en het verleden en zijn op zoek naar de vrijheid en de liefde. Onderweg ontmoeten ze intrigerende mensen die ook voor hun verleden op de vlucht zijn. De reis is niet wat ze ervan verwacht hadden en om de vrijheid te vinden belanden ze in een zoektocht naar hun ware identiteit die het leven voor altijd zal veranderen.

U bent op woensdagavond 12 april om 20:00 welkom bij Jens en Borre thuis. Het exacte adres zal bijtijds met u gedeeld worden zodra u zich aanmeldt door te mailen naar ontheroadmaardannietzoamerikaans@amfibi.nl.

Zoals u als het goed is reeds bekend is, vindt op donderdagavond 13 april ’s jaars derde ALV plaats. Haar locatie is wederom krakerscafé Molli Chaoot. Vanaf 18:00 kunt u daar voor 4 euro een maaltijd komen eten. De vergadering zal beginnen om 19:30. U kunt een stuk inzenden en zich verkiesbaar stellen voor de Sollicitatiecommissie (zie eerdere mail).

Bovendien zijn de notulen van ALV II inmiddels af, die vindt u bij deze mail gevoegd. Uw Secretaris heeft hard gezwoegd om de gebeurtenisvolle en ellenlange vergadering in een duidelijke, leuke leeservaring om te zetten. Ook is er een voorstel met betrekking tot de jaarlijkse ledencontributie opgesteld. Deze zal op de ALV gepresenteerd worden en is tevens in de bijlage te vinden.

Op dinsdag 18 april is het weer hoog tijd dat de AmFiBie zich van de vrije wil bedient. Dan zal AmFiVrijewil de senioren in de d’Oude Raai vergezellen bij een uitstapje naar de kerk. Weest om 13:00 bij d’Oude Raai, aan de Ferdinand Bolstraat 321, en meldt zich aan via godbestaatenikeerdeheer@amfibi.nl.

De dag erop, woensdag 19 april, neemt KUCH u mee op een wandeling door Zuid-Kennemerland. Men verzamelt om 13:00 op station Amsterdam Centraal. De wandeling zal zo’n anderhalf uur duren en er is mogelijkheid om te zwemmen. Dus neemt, als u het aandurft, zwemkleding en een handdoek mee. Meldt zich aan eenkikkergeeftzichoveraandevreeswekkendenatuur@amfibi.nl.

Voorts ligt de studiereis alweer in het verschiet. Op zaterdag 29 april zullen we met u naar Ljubljana afreizen. Daar heeft uw Binding vreselijk veel zin in! Daarom staat de borrel van dinsdagavond 25 april helemaal in het thema van de studiereis. Het reisboekje zal op de reisborrel worden uitgedeeld, alsook wat heerlijke zelfgemaakte Sloveense hapjes. Indien u één van de 56 reisgenoten bent, zult u later deze maand een mail met praktische informatie ontvangen.

Dan nog een mededeling over het beruchte Liftweekend. Zoals u heeft gemerkt heeft deze niet, zoals gebruikelijk, in maart plaatsgevonden. Omdat het erg moeilijk bleek om een geschikte locatie binnen de prijsklasse te vinden, is besloten het Liftweekend een paar maanden de toekomst in te schuiven. Het zal nu geschieden tijdens het weekend van 2 tot en met 4 juni. In plaats van dat de liftende AmFiBiën gezamenlijk een huisje zullen betrekken, zal de bestemming een gezellige camping zijn, met mogelijkheid lekker te koken, te voetballen, et cetera. In juni is het immers (hopelijk) heerlijk weer. Houdt de data vooral vrij!

Tot slot weer een woordje van onze kompaan Wijsgerig Festival DRIFT:

Zacht geratel en een stoffige ruis doen de aanwezigen ontwaken. Door een slaperige mist galmen de klanken van een droom nog na, en eenieder wiens bil het donkerrood velours van een bioscoopstoel vervormt blijft achter met een vage indruk van donkere schaduwen en helder vuur. De projector is warm, springt tot leven, en héél even verschijnt een geschubde vleugel in beeld. Dan prijken roze letters op zwart:

De Uitkijk en DRIFT organiseren weer samen de jaarlijkse aanloop naar het Wijsgerig Festival onder de naam Film en Filosofie. Vergezel ons iedere maandag in april om 21:00 in Filmtheater De Uitkijk, Prinsengracht 452. We hebben een viertal films uitgekozen – waarvan de eerste al vertoond is – die het thema van dit jaar op verschillende manieren belichten. De volgende drie zijn, chronologisch: Being John Malkovich (1999); Liquid Sky (1982); The Seventh Seal (1957). Elke film zal voorafgegaan worden door een korte lezing over de filosofische thema’s die in de film aan bod komen; tickets zijn te bemachtigen op https://www.uitkijk.nl/.

Wij zijn u weer eens dankbaar voor uw aandacht. Wij hopen dat u zich niet laat deprimeren door een regenachtige dag, want ten slotte zal de hitte zegevieren. Ergens in uw geest verscholen bevindt zich een koel en duister meer – een soort onderaardse zee. Het is honderden meters diep en u bent er zeker van dat de diepte angstaanjagende, reusachtige zeedieren huist. Wellicht is de duivel, toen hij zijn val uit de hemel maakte, in dit grote water terechtgekomen en heeft hij al het gedierte gecorrumpeerd en doen muteren. Op een dag zal de aarde opensplijten. Dan zullen er felle lichtstralen op het waterdek neerschijnen. Aan de kust zal zich een aangenaam strand vormen. Bomen en struiken en nooit eerder waargenomen, gigantische paddenstoelen zullen er weeldig groeien. Het donkere water zal helder en transparant worden en in de diepte zullen de demonen in kokend water vergaan.

Niets dan liefs,

Uw Binding

TL;NG

  • Woensdag 12 april – AmFiBios: Jezdeca – 20:00 – Jens en Borres huis – ontheroadmaardannietzoamerikaans@amfibi.nl
  • Donderdag 13 april – ALVII – 18:00 (eten), 19:30 (ALV) – Molli Chaoot, Van Ostadestraat 55
  • Dinsdag 18 april – AmFiVrijewil – 13:00 – d’Oude Raai, Ferdinand Bolstraat 321 – godbestaatenikeerdeheer@amfibi.nl
  • Woensdag 19 april – KUCH: Lentewandeling door Zuid-Kennemerland – 13:00 – Amsterdam Centraal – eenkikkergeeftzichoveraandevreeswekkendenatuur@amfibi.nl
  • Vrijdag 21 april – FEEST: Une petite Mort en een Glaasje Port: Pleidooi voor een Moraal der Dubbele Tong – vanaf 21:00 – Sexyland WORLD, Noordwal 1
  • Dinsdag 25 april – reisborrel – vanaf 21:00 – Café Waterlooplein 77
  • Zaterdag 29 april – vertrek studiereis Ljubljana – nadere info volgt
  • Iedere maandag van april – DRIFTxUitkijk filmvertoning – 21:00
  • 2 tot en met 4 juni – Liftweekend