Categorieën
Aankondigingsmail

Juni

Waarde leden,

Liggend op een pas gemaaid gazon, met een koud drankje en de geur van een barbecue, heeft u de cyclus alweer bijna voltooid. Het water in het kanaal reflecteert felle zonnestralen en rimpelt wanneer een groot vrachtschip passeert. De seizoenen vormen het eindeloos wederkerende, wentelende decor van uw levensgang, die almaar verandert, maar zich in verhouding tot de natuur niettemin steeds naar dezelfde vormen schikt. Uw leven vernieuwt zich continu. Oude problemen verdwijnen en nieuwe doen zich voor, maar toch voelt iedere dag bekend in haar meest pure vorm. Dagen, ochtenden, middagen, avonden, momenten – ze komen in vaste soorten. De zomerse namiddag refereert aan alle zomerse namiddagen die u zijn voorgegaan, en waarop uw verlangens, gewoontes, en wellicht uw algehele gemoed mogelijk zo radicaal anders waren dat zij niet meer voor de geest te roepen zijn. Niettemin zijn er gedeelde noemers die de natuur en de dagelijkse ervaring eenzelfde afdruk geven. Door deze afdrukken werpt u blikken naar het verleden en de toekomst; zij leveren levenslange vastigheid en zekerheid. Het leven vormt een vierdimensionale tunnel die door tijd raast als door ruimte. Zij kronkelt en cirkelt, en hoewel zij almaar stijgt – ten slotte mondt ze in de hemel uit, waar ieder te pletter valt – overlappen de buizen, doorloopjes, en gangen elkaar dikwijls. Wanneer dit gebeurt brengt het ene stuk tunnel wat warmte over naar de andere. Dan wordt u een vreemde déjà vu gewaar en beseft u een enkel moment in wat een omvangrijk, doolhofachtig tunnelnetwerk u zich bevindt. Ergens in de maand juni van het jaar 2023, zit u nu. Het decor ziet er als volgt uit:

Allereerst: u heeft tot en met 4 juni (morgen) om te solliciteren voor een functie binnen het AmFiBisch bestuur 2023-2024! De Sollicitatiecommissie wacht vol smart en verlangen uw brieven af. Zie een eerder bericht – ‘Solliciteert! Solliciteert! – de Queeste naar een Nieuw Bestuur (12 mei)’ – voor verdere informatie. Mailt naar anewkikkerintown@amfibi.nl.

De borrel van komende dinsdag, 6 juni, staat, zoals iedere borrel die op het Liftweekend volgt, in het teken van een plant uit het geslacht look. Neen, wij doelen niet op niet op prei; ook niet op bieslook, en zelfs niet op ui! Het gaat om de Knoflookborrel! Vanaf 21:00 bij Inge zullen u wat knoflookgerelateerde lekkernijen ten deel vallen.

Volgend weekend, op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni, is het dan eindelijk zover; het is tijd voor een weekend vol Theaterworkshops! Onder leiding van Joan-Ditte kan iedereen die zin heeft om te spelen meedoen aan ‘Humor Zal Ons Redden’. Zowel onervaren als zeer ervaren spelers zijn welkom; ieder zal op eigen niveau worden aangesproken. Het meest van belang is dat u plezier heeft in het acteren en gemotiveerd bent. De deelnemers wordt aangeraden om kleding aan te trekken waarin zij gemakkelijk kunnen bewegen.

Regisseur en docent, Jo-an, afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, heeft zich laten inspireren door Het leven als tragikomedie, het boek van Tim Fransen. In dit boek stelt hij dat het menselijk dier wordt bepaald door een aantal tragische beperkingen. Hij is sterfelijk, kwetsbaar, gemankeerd; hij leeft in een wereld waarin verschillende waarden met elkaar botsen en heeft het eigenaardige vermogen om vragen te stellen waar hij geen antwoord op krijgt. In Het leven als tragikomedie betoogt Tim Fransen dat het komische niet een tegenpool is van het tragische, maar dat humor juist een alternatief perspectief biedt op ons onvermijdelijke falen. Een perspectief dat ons in staat stelt solidariteit te voelen met onze medestuntelaars.

“Wat gaan we doen? Lekker spelen! Veel lachen, onderzoeken en doen. We werken vanuit improvisatie-oefeningen en improvisatie-spelopdrachten toe naar scenes. Waar filosofen de tragiek en humor van het leven onderzoeken door schrijven en praten, onderzoeken wij dit weekend het tragische en komische op de vloer. Theater als taal. Niet lullen, maar spelen. Actie! Drama betekent niet voor niets handeling in het Grieks. Als Theatermaker jeuken je handen om alle tragiek die hij beschrijft, waar wij het maar mee hebben te doen in het leven, om te zetten in smakelijke komische scenes. En laat dat nu net zijn [Tim Fransens] advies zijn: humor zal ons redden!!”

Op vrijdag 9 juni vindt de workshop plaats van 17:00 tot 22:00 in CREA-studio 2.03 (met eetpauze), en op zaterdag 10 juni van 12:30 tot 22:00 in CREA-studio 3.04 (tevens met eetpauzes). Indien u slechts op één van de twee dagen kunt komen, is dat geen enkel probleem. Wij zien uw aanmelding tegemoet via metvelemaskersemuleerikhetleven@amfibi.nl.

Er is de mogelijkheid om te komen kijken bij de les op zaterdag 10 juni om 19:30 in CREA-studio 3.04. Wij zouden het gezellig vinden en waarderen als u dan komt kijken! Laat het dan weten via ikkomslechtsevenkoekeloeren@amfibi.nl.

Symposium, Plato’s fameuze dialoog, verhaalt een filosofisch drinkfestijn uit het oude Griekenland, waarbij Socrates aanwezig is, die, voordat hij aan tafel plaatsneemt, een droombeeld van een directe overdraagbaarheid van kennis schetst:

“Het zou wel mooi zijn, beste Agathoon, als wijsheid van dien aard zou zijn dat men haar louter door contact te maken van zelf kon laten stromen van diegene onder ons die er vol van is naar diegene die haar juist ontbeert, zoals ook water langs een wollen draadje van een volle beker naar een minder volle stroomt. Als dat ook met wijsheid het geval zou zijn, dan zou ik maar al te graag naast u komen zitten. Met hoeveel wijsheid zou ik dan door u vervuld worden.”

Helaas, ook eeuwen later is wijsheid nog altijd niet van dien aard. Niettemin blijft men het proberen en komen de wijsheid begerende studenten maar al te graag naast die lieden die er vol van zijn zitten. Eenmaal per jaar neemt AmFiBi een faciliterende rol aan in de overdracht der wijsheid.

Op maandagavond 12 juni 2023 organiseert AmFiBi in samenwerking met de UvA haar jaarlijkse Symposium. Het belooft een avond vol filosofisch vertier te worden. Ditmaal luidt het thema ‘Van God Los’, duidend op de uitdrukking van roekeloosheid en een overpeinzing van een goddeloos bestaan met alle ethische, metafysische, en existentiële problematiek van dien.

De avond zal plaatsvinden bij LAB111 – Arie Biemondstraat 111 – te Amsterdam West en gaat van start om 19:30. Tot omstreeks 22:30 houden wij u zoet met boeiende lezingen en van 22:30 tot 00:00 is er nog wat tijd en ruimte voor een borrel. Drie rondes met elk drie sprekers, verspreid over drie zalen – dat is het plan. Filosofiedocenten zullen een glimp tonen van waar zij buiten de collegezaal zoal mee bezig zijn. Heus, het festijn staat in het teken van al dat tijdens de lessen niet naar voren komt, denkt aan persoonlijke, eigenaardige filosofische fascinaties, vakgebieden en denkers waar het curriculum geen ruimte voor laat, en gaat zo maar door! En na afloop, en tijdens het festijn, kan men van een drankje genieten, of twee… Toegang is gratis en men ontvangt allicht wat munten voor gratis consumptie bij aankomst. Bent u erbij? Laat het weten via deze link. Voel je vrij om je door filosofie geboeide vrinden mee te nemen! Alle informatie is ook te vinden op www.amfibi.nl/symposium!

De bevestigde sprekers zijn: Jasmijn Leeuwenkamp, Michael Thomas, Yolande Jansen, Stefan Niklas, Michiel Leezenberg, Victor Kal, Tom Schoonen, en Hein van den Berg. Houdt het programma in de gaten op www.amfibi.nl/programma.

De Kultuurkamer opent wederom haar deuren op donderdag 15 juni. Wij nodigen u uit om gezamenlijk naar de opera Rusalka van Antonin Dvorák te komen kijken. Dit meesterlijke stuk wordt vertoond op groot scherm, om 19:00 in het Frankendaelpark. Dit is een initiatief van het Holland Festival en is uiteraard free of charge.

Hoe ver zou je gaan om het geluk te grijpen? In hun lezing van het operasprookje Rusalka tonen de regisseurs Philipp Stölzl en Philipp M. Krenn een jonge vrouw aan de zelfkant van de samenleving. In de bioscoop droomt ze van een leven zoals in de glamoureuze hoogtijdagen van Hollywood, aan de zijde van een knappe filmster. Ze gaat tot het uiterste om tot deze wereld door te dringen. Maar of de werkelijkheid het haalt bij de droom?

Rusalka is de meest geliefde opera van de Tsjechische componist Antonín Dvořák en vertelt een sprookje dat sterk overeenkomt met Hans Christian Andersens De kleine zeemeermin. Beroemd is Rusalka’s Lied aan de maan, waarin zij de maan smeekt haar geliefde te zeggen dat zij op hem wacht. De muziek van de opera is uiterst poëtisch, sensueel en vol wonderschone klankschilderingen.

Met dirigent Joana Mallwitz aan het hoofd van het Koninklijk Concertgebouworkest zingt sopraan Johanni van Oostrum de rol van Rusalka. De Tsjechische tenor Pavel Černoch is de prins, en de Amerikaanse mezzosopraan Raehann Bryce-Davis maakt haar debuut als zeeheks Ježibaba. Het is een tijdloos verhaal over dromen, verlangen, en teleurstelling.  

Maakt u aanwezigheid kenbaar door te mailen naar waarommoetallesgezongenworden@amfibi.nl.

AmFiBicyclette nodigt u uit om op zondag 18 juni, heerlijk gezellig en rustgevend, een rondje te komen fietsen. De bestemming luidt Marken of Naarden (zal nog besloten worden). We verzamelen om 13:00 bij de pond achter het Centraal Station en zullen aan het einde van de middag, dan wel bij de aanvang van de avond, weer veilig terug zijn in de hoofdstad. Zorgt dat u de stalen ros bij zich heeft en zich heeft aangemeld via bromfietssnorfietsmotorfietswaterfietswiekenternogmeer@amfibi.nl

Op maandag 19 juni verwachten wij u op het Amstelveld voor het jaarlijkse Jeu de boules-toernooi met docenten. Met pure vaardigheid pétanquen u en uw teamgenoot iedereen de vergetelheid in. Docent noch medestudent wordt gespaard. Iedereen vernederd. Heel de sfeer kapot. Dan schudt u elkander de hand, trekt u een biertje open, en keert de ouderwetse gezelligheid rap weder. Weest om 17:00 op het Amstelveld. Aanmelden kan via uverliestfinaalmetballenvanstaal@amfibi.nl.

De dag daarop, dinsdag 20 juni, is het tijd voor AmFiVrijewil – de laatste editie des jaars. Gaarne zien we u verschijnen bij d’Oude Raai, Ferdinand Bolstraat 321, om 10:30 om te komen wandelen met de senioren. Meldt zich aan via eenwandelingdoordestadleentzichuitstekendvooreenpraatje@amfibi.nl.

Op de borrel van dinsdag 20 juni zien we u graag vergezeld door uw familiale wederhelften verschijnen. Inderdaad, onze hoop is dat u de siblings, de Geschwister, les enfants de mêmes parents meebrengt naar de Broers- en zussenborrel. U weet: vanaf 21:00 bij Inge.

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Op de laatste ALV des jaars, die plaats zal vinden op vrijdagavond 23 juni, is het tijd voor beide. Naast alle gebruikelijke besprekingen zal het oude bestuur ontslagen worden en het nieuwe bestuur zich inzweren. Wij sporen u allen aan om deze dubbele gebeurtenis bij te wonen. Een mail met nadere belangrijkheden, zoals de locatie en de notulen, zal volgen. Geeft ALV IV een duidelijk plaatsje in de agenda! Stukken inzenden kan alvast door te mailen naar ingestuktezonden@amfibi.nl.

Tijdens de toetsenweek zal uw Binding een laatste keer voor spijziging zorgen – u bent niet anders gewend. De AmFiBistro opent op woensdag 28 juni om 19:00 bij Daphne thuis de deuren voor Kikker Kookt, wederom een gratis maaltijd. 

We menen het reeds aan de lucht te voelen. De dieren gedragen zich onrustig en de zon schijnt afwachtend. Het universum maakt zich klaar voor een daverend Eindfeest. Het zal plaatsvinden in de nacht van 5 op 6 juli en is vooralsnog verhuld in mysterie. Nadere informatie zal bijtijds bekend worden gemaakt. Wel kunnen we verklappen dat de volgende naam op uw netvlies gebrand dient te worden: Tunnelvisie: Plato’s Allegory of the OOOO. Stuurt een mailtje naar deverdoofdegeest@protonmail.nl om op de hoogte te blijven of volg @deverdoofdegeest op Instagram.

Tot slot nog een woordje van Wijsgerig Festival DRIFT, wat inmiddels heeft plaatsgevonden en een groot succes was.

“DRIFT ‘23 HIER ZIJN DRAKEN is een aantal weken achter ons. Het onbekende is in kaart gebracht en zoals dat gaat wanneer een overmaat aan nieuwe informatie, theorieën en theses de ronde doet volgt een paradigmawisseling. Wat niet meer werkt eruit; Het nieuwe erin. DRIFT is op zoek naar een nieuw collectief!

Voor degene die zelf nog onbekend zijn met DRIFT zal ik deze draak een korte beschrijving geven. (Volledige informatie over hoe men deze te lijf dient te gaan volgt natuurlijk wanneer men aangenomen is.) Doorgaans bestaat het DRIFT collectief uit 5-8 leden met niet alleen posities als voorzitter, secretaris of penningmeester maar ook functies met verantwoordelijkheid voor fondsenwerver, locatiemanager, communicatie en design. Gewoonlijk bent u ongeveer een dag in de week bezig met DRIFT. Het collectief heeft een mooi kantoor aan De Oude Turfmarkt en aan het einde van de strijd kunt u een kleine symbolische vergoeding verwachten van de UvA. Het verslaan van een draak brengt niet alleen eer en roem maar ook veel voldoening.

Dus mocht u uw niche filosofische interesses graag een podium bieden? Mail dan naar: contact@festivaldrift.nl vóór 16 juni. Heb geen vrees! Ga de uitdaging aan! Solliciteert!”

Tja, nog iets om voor te solliciteren. Als u het maar uit het hoofd laat om DRIFT boven AmFiBi te verkiezen.

Wellicht verandert het leven meer dan u toeschijnt, is het slechts een curiosum van uw jeugd om zo door het verleden teruggegrepen te worden. Of waarschijnlijker; is de toekomst dusdanig vernieuwend dat zij met haar felle marmeren verschijning uw geheugen wist? Vindt men een ladder die een uitweg uit de doolhof vol kronkelende, smerige gangen biedt en ons rechtstreeks naar het licht leidt? Gestroomlijnde intelligenties die rondrijden in auto’s met kernfusiemotoren, sneller dan het geluid. Iedereen is overal en nergens en altijd gelukkig. In één stap van hier naar een volledig zelfbewustzijn der mens, naar de Apocalyps en het einde der tijd als een beeldschone stip aan de horizon. Het menselijk bestaan laten wij achter als één groot kunstproject, uit noodzaak ontstaan en vanwege een gebrek aan noodzaak weer achtergelaten. Na een laatste zucht zal de uiteindelijke stilte vreeswekkend mooi zijn. Zij is de stilte van het onverwekte kind, de stilte die aan alle gevoelens en gedachten voorafging, de stilte die alle muziek in zich draagt, de stilte van de dood.

Niets dan liefs,

Uw Binding

TL;NG

AmFiBi heeft twee vertrouwenspersonen aangewezen voor het studiejaar 2022-2023. Dit zijn Daphne Geerdes (+31683703949) en Storm Hartkamp (+31681478257). Mocht er iets vervelends gebeuren wat u onder vier ogen zou willen bespreken, of zijn er persoonlijke situaties waarvan u graag heeft dat er iemand kennis van neemt, dan kunt u altijd een van hen aanschieten.

Uitschrijven uit de maillijst van AmFiBi

(Deze link heeft lange tijd niet gewerkt, maar nu weer wel! Indien u uw gehele lidmaatschap wilt opzeggen, kan dit via de site, amfibi.nl.)