Categorieën
ALV Lezingen

Filosoof Koken / Dennett / Wittgenstein-Stokhof / Spinozadebat / ALV

Waarde leden,

Is ‘de Filosoof’ een mens of überhaupt een levend wezen? Nee! Het is niets minder dan een gerechtKUCH (de Kleine Uitjes Commissie) presenteert het eerste uitje in de serie ‘Praktische Filosofie in de praktijk’, genaamdFilosoof koken. Onze theoretische kennis zullen we aanstaande donderdag (15 november) om 17.00 bij Emma thuis (Marnixkade 91, bovenste bel rechts) omzetten in een verrukkelijk feestmaal. Een verplichte eigen bijdrage bedraagt slechts 2 euro per persoon, ter plekke te voldoen. Voor limonade wordt gezorgd; bier en/of wijn dient u zelf mee te nemen. U kunt uzelf opgeven door een mail te sturen met het onderwerp “[voornaam] [achternaam] wil Filosoof koken!” naar info@amfibi.nl. Vermeld in de mail uw eventuele diëten en vegetarisme.

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat u de aanwezigheid van Daniel Dennett deze week echt niet aan u voorbij mag laten gaan. Immers, hij is één van de wereldwijde autoriteiten op het gebied van bewustzijnsfilosofie en winnaar van de Erasmusprijs 2012. Vrijdag 16 november gaat hij om 15:00 in Film Instituut EYE in debat met Patricia Pisters (hoogleraar filmstudies) over ons brein en de (film)kunst, de raakvlakken tussen neurofilosofie en onze blik, “Lawrence of Arabia” (de favoriete film van Dennett) en de rol van zombies, robots en blauwe bananen in zijn werk.
Ook zal hij, zoals we eerder hebben aangekondigd, aanstaande zondag (18 november) een lezing over dingen (genaamd ‘Kinds of Things’) geven in Paradiso. Voor slechts 5 euro kunt u er nog steeds bij zijn! Geef uzelf op door zowel een mail te sturen naar info@amfibi.nl met als onderwerp “[voornaam] [achternaam] wil graag mee naar Dennett!” als €5 over te maken op rekeningnummer 4383858 t.n.v. AmFiBi, o.v.v. ‘Dennett’. We verzamelen die zondag om 10:30 bij Paradiso.

Daarnaast zal de film Wittgenstein van regisseur Derek Jarman op donderdag 22 november om 20:00 worden vertoond in de Filmzaal in CREA. Op modern-theatrale wijze vertaalt deze bijna twintig jaar oude film het leven en denken van Ludwig Wittgenstein. Taalfilosoof Martin Stokhof is een expert op het gebied van het werk van Wittgenstein en zal de film inleiden. Aan de hand van de film zal hij o.a. in debat treden over de interpretatie van de Tractatus Logico-Philosophicus. Kom allen kijken!

Was Spinoza een verlichtingsdenker? Jonathan Israel, een beroemd historicus, zal speciaal voor ons hierover in discussie treden met iemand die hier hele andere ideeën over heeft: onze eigen Victor Kal. Dit Spinozadebatzal op vrijdag 23 november 2012 plaatsvinden in filmtheater Kriterion. U bent allen van harte welkom vanaf 13:15!

Uit u graag kritiek of lof over het functioneren van het bestuur of bepaalde commissies, hebt u gewoonweg hele goede AmFiBische ideeën, houdt u van Pombär of wilt u op welke wijze dan ook de democratische orde – die als een spook door sommige vergaderingen waart – verstoren? De tweede ALV, die plaats zal vinden op woensdag 12 december om 20:00, is hiervoor de uitgelezen kans. Zet het alvast in uw agenda; meer informatie volgt binnenkort.

Ten slotte willen we u erop wijzen dat u tot en met 16 november nog kunt stemmen op uw favoriete wijsbegeertedocent voor de Docent van het jaar verkiezingen. U kunt uw nominatie hier uitbrengen.

Met filosoof kokende, dingen als films met filosofen of zombies kijkende, vergaderende en al dan niet verlichtende groet,

AmFiBi