Categorieën
Aankondigingsmail

December: AmVoBe, AmFiDnD, Kultuurkamer, Cariem Kookt Curry, Kerstdiner, etc.

Waarde leden,

Menigeen heeft zich beklaagd over de korte dagen en de schrille atmosfeer. ‘Het begint op m’n stemming te slaan,’ vermeldt u dan wijs. Het liefst sluit u zich de ganse dag op in uw knusse kamer, dichtbij de zengende radiator – kommer over het vooruitzicht van een hoge gasrekening is een gepasseerd station. Als een eekhoorn in een verstoorde winterslaap ligt u daar vele uren, in foetushouding en bevangen door een onaangename sluimer. In uw koortsachtige dromen hoort u zware stemmen uit de diepte omhoogkomen. Vreemde talen, gefluister en gebrom. Om de twee etmalen begeeft u zich op straat voor een bezoek aan de supermarkt. Op een zo’n genoodzaakt uitstapje strompelt u door het park. De vijver weerkaatst felle stralen van een waterig zonnetje. De indruk ontwaakt in u een stukje levendigheid dat u voor dood had gehouden. Er vloeit zowaar bloed door uw aderen en verrukking door uw geest. Plotseling heeft u weer oog voor het spelen van de wind met verdorde bladeren, de statige stijfheid van het riet aan de waterkant, de eeuwige verhevenheid van een standbeeld dat uitkijkt over het veld, de schoonheid van de wandelende mensen en de lange jassen die zij dragen. Verwonderd neemt u plaats op een koud, nat bankje, deels overgroeid met struikgewas. Daar besluit u een brief te lezen die u eerder op de mat had aangetroffen. U verbreekt het gifgroene zegel en leest:

Over december! We spreken van een maand die nog wat inspanning vergt, maar zal worden afgesloten met een welverdiende vakantie. De Sinterklaasbezigheden, zoals vermeld in voorgaande mail, zijn in volle gang. Wat wij hieromtrent nog dienen te vermelden is dat de borrel van komende dinsdagavond, 6 december, helemaal in het teken zal staan van Sinterklaas. Zo maakt de Goedheiligman hemzelve ieder jaar z’n opwachting op de Sinterklaasborrel van AmFiBi. Gelooft u ons; hij doet niets liever dan op zijn verjaardag bij Inge vertoeven. Ook zullen degenen die meedoen met het gedichtenschrijven alhier elkaars werk in ontvangst nemen.

Om deze duistere tijden te overleven is uw provisiekast rijkelijk gevuld met allerhande voedingswaar in pot. Zelfs al mocht de bom vallen, u heeft zo’n indrukwekkende voorraad opgebouwd dat u het nog jaren zult overleven in uw schuilkelder. Spliterwten, doperwten, kapucijners, piccalilly, witte bonen in tomatensaus, tomaten in witte bonensaus, kappertjes (de tondeuses nog in de aanslag), gigantische ansjovissen in zonnebloemolie, minuscule tonijnen in olijfolie, gefermenteerde ratten, vermiste katten, gepekelde brokken kaas, zilveruitjes in chilisaus, komkommers in formaldehyde, witte uien in rodewijnsaus, rode uien in witterumsaus – het water loopt eenieder die wel eens zijn blik over de schappen heeft laten glijden werkelijk in de mond. Wat doet u echter met al die potten die na het smullen grondig uitgelepeld achterblijven? AmFiBi heeft een tweede leven voor die glazen hulzen in gedachten, dat bespaart u weer een moeizaam uitstapje naar de glasbak. Op woensdag 7 december gaat AmVoBe met u aan de slag om uw glazen pot om te bouwen tot kerstlichtje. Middels papier, verf, bladeren, natuurlijk een waxinelichtje, en welk versiersel u maar zint knutselt u uw eigen gezellige lantaarntje. Weest om 20:00 bij Daphne thuis en neemt uw eigen beeldige potje mee, en eventueel wat decoratie. Aanmelden kan via opeenheldereochtendstakhijzijnlantaarnaanliepdemarktopenschreeuwdeonophoudelijkikzoekgodikzoekgod@amfibi.nl.

Op vrijdag 9 december bent u vervolgens uitgenodigd op een spetterend feest! Zij komt ditmaal niet uit de AmFiBische koker; onze amices van het DRIFT-collectief hebben het voor u georganiseerd. Haar secretariaat wil u het volgende mededelen:

Komende vrijdag is het zover! Op 9 december vanaf 20:30 zal de feestelijke themaonthulling van het Filosofisch Festival DRIFT ’23 plaatsvinden. Na een korte toespraak van Storm en niemand minder dan Stefan Niklas om 21:30, krijgen wij een heus optreden van hitband New Neighbours, gevolgd door een paar bekende gezichten aan de draaitafel. Wees er vroeg bij: vóór 21:30 hebben we gratis drank!

De locatie van dit festijn is Plan West, Witte de Withstraat 188!

Voorts vindt op zaterdag 10 december een volgende AmFiDnD-bijeenkomst plaats. Uw trouwe bewindhebber Job heeft daar het volgende over te melden:

Op 10 december zal de commissie AmFiDnD voor de tweede keer haar deuren openen teneinde een heuse eerste oneshot te spelen, begeleid door onze Dungeon Master Justus! Wat zou er kunnen gebeuren? Zal u met uw medespelers in een wereld van genot, bruin bier, open haarden, paarden en zwaarden geworpen worden? Of zal u zich bevinden in de slijmerige onderwereld van een duistere stad vol politiek intrige, misbruik van magische krachten waar goud vloeit zoals bloed? U zal het zelf moeten ontdekken, maar wees er vlug bij! Er zijn vier beschikbare plekken voor vier welwillende avonturiers!

Klinkt dit als muziek (misschien wel van een bard) in uw oren? Mail dan naar: hetishierenhetisvet@amfibi.nl. Verdere informatie, zoals tijd en locatie, komt u dan tegemoet.

Maandagavond 12 december is het vervolgens weer tijd voor een logicabijles. De tijd en locatie kunt u zo naderhand wel dromen; tussen 18:00 en 20:00 in OMHP A0.09.

Dan, op woensdag 14 december, komt men, zoals iedere maand (maar wel heus), samen voor wat vrijwilligerswerk! Om 13:00 wacht AmFiVrijewil u dan op bij d’Oude Raai, Ferdinand Bolstraat 321. Aldaar kunt u een koffie-uurtje met ouderen bijwonen. U zult kunnen assisteren bij het voorbereiden van een optreden, het fabriceren van kerststukjes, en het maken van een korte wandeling – bovenal is het fijn dat u er bent om een gezellig praatje met de senioren te maken. Omstreeks 15:30 zullen de activiteiten tot een einde zijn gekomen. Wilt u gaarne bijdragen? Stuurt dan een bericht naar ikzetmijinvoorpaddenopleeftijd@amfibi.nl

Nadien, te weten vrijdag de 16e, neemt de Kultuurkamer u mee naar de expositie van World Press Photo in het Tropenmuseum. Zestien getalenteerde Afrikaanse fotografen trachten de diversiteit van het continent tentoon te spreiden, waarbij thema’s als verstedelijking, oorlog, en gendergelijkheid aan bod komen. Uiteraard zult u, naast de expositie, evenwel toegang hebben tot het Tropenmuseum in haar geheel. Wij ontmoeten u die middag om 15:00 (het getal 16 leek even heilig te zijn, maar neen) bij de ingang van het Tropenmuseum. Een kaartje kost u, als lid van de gulle Binding der Amsterdamse Filosofen, een luttele 3 duiten. Indien u over een Museumjaarkaart beschikt, zal de toegang natuurlijk gratis zijn. Meldt u aan door te mailen naar eenticketnaardetropen@amfibi.nl.

De week daarop is het zwoegen geblazen; de beruchte Laatste Loodjes. AmFiBi verschijnt weer ten tonele om de last iets te verzachten. Bij dezen bent u uitgenodigd om van een maaltijd te genieten tijdens de tweede editie van Cariem Kookt Curry, die plaats zal hebben op woensdag 21 december, om 19:00 in de common room op de Oude Turfmarkt.

Met het verstrijken van die bittere week bevindt u zich zowaar in de kerstvakantie; een periode om met uw familie te zijn en op het welhaast gepasseerde jaar te reflecteren. De universiteit mag haar deuren dan wel twee weken sluiten, uw Binding zal dit kalenderjaar nog een laatste keer voor u klaarstaan. Het is u reeds bekend: op 29 december vindt het AmFiBische Kerstdiner plaats. Allicht zullen degenen die zich aanmelden in groepjes van rond de tien worden verdeeld en bij een drietal hosts worden ondergebracht. Na afloop van het diner zal eenieder op één locatie samenkomen voor een knallende after. Bijtijds krijgt u te horen bij welke gastheer uw diner zal geschieden en zult u kunnen aangeven wat u aan de maaltijd wenst toe te voegen. Zullen wij met u aan tafel schuiven op de 29e? Stuurt dan een mailtje naar ditbloedismijnwijnenditbroodismijnlichaam@amfibi.nl. Bent u woonachtig in Amsterdam en wilt u uw woning eventueel beschikbaar stellen voor één der diners? Vermeldt het zonder meer! Voor ons overzicht hebben wij een deadline voor het aanmelden gesteld, deze luidt 21 december.

Ten slotte nog wat goed nieuws voor de Maarten Coolenfans. Met een kleine groep geïnteresseerden zal Maarten deze maand beginnen met het lezen van Helmuth Plessners Macht und menschliche Natur (ook wel vertaald als Political Anthropology). Om de maand zullen er een aantal hoofdstukken worden besproken. Op 12 december is de eerste bijeenkomst. Bij interesse, neemt contact op met Nina IJdens (nina.ijdens@hotmail.com) of Max Kruydenberg (maxkruydenberg@hotmail.com).

Uitgelezen zit u daar op het koude bankje. De brief vouwt u op en verdwijnt in uw binnenzak. Net op het moment dat u wilt opstaan en doorlopen, hoort u een vagelijk bekend geluid. Het is weer dat verre gebrom en gefluister dat u zo nu en dan uit de aarde heeft horen opstijgen. Ditmaal lijken de stemmen uit het bosje dat achter u ligt te komen. U duwt wat takken opzij en baant zich een weg door het struikgewas. Na een moeizame dertig meter te hebben afgelegd bereikt u een open plek; een ongeschonden stukje natuur, het schijnt u toe dat hier nooit iemand komt. U kunt haast niet meer geloven dat u zich in een openbaar stadspark bevindt. Meest merkwaardig is de warmte die u plotseling uit de grond onder uw voeten omhoog voelt komen. U knielt en legt een hand op de bruine aarde; die voelt niet vochtig of koud, maar droog en warm. Met uw handschoenen veegt u een laag grond opzij. Een grote, gladde, natuurstenen tegel komt tevoorschijn. Aftastend werkt u uw handen onder de ovale kei en met een machtige inspanning weet u hem terzijde te schuiven. U laat zich vallen door het gat dat er is ontstaan. Zodra uw ogen zijn gewend aan de duisternis ziet u dat u in een stenen kamer staat. Een paar meter bij u vandaan verdwijnt er een fraaie wenteltrap met gotische versiersels de diepte in. Tree voor tree begint u af te dalen. Om de twintig treden komt u een brandende fakkel tegen. De afdaling lijkt uren te duren, en behoorlijk uitgeput staat u ten slotte onderaan. U bevindt zich in een verlichte gang. Prachtige taferelen en mysterieuze figuren staan in de muur gehouwen, deels behangen met felgroen mos en door steen priemende wortels. Aan het einde treft u een vreemde, ronde deur aan, wederom van intrigerend natuursteen. Op de deur staat een afbeelding van een ontzagwekkend schepsel; geschubd en schijnbaar gigantisch, uit haar bek vloeit vuur of gal voort. Geen handvat of klink is te bekennen. Op de borst van het fabeldier is een versleten plek te zien. Intuïtief haalt u de brief weer uit uw binnenzak en drukt u op die plek het gifgroene zegel tegen de deur. Met het stroeve geluid van steen langs steen schuift de deur opzij. Het geluid van vele stemmen en de aangename geur van tabaksrook komt u tegemoet. U loopt een klein trappetje af en bent dan in een grote, geweldig versierde gelagzaal. Om een lange tafel zit een vrolijk gezelschap. De drank stroomt rijkelijk en er wordt wild gelachen. Als uw aanwezigheid wordt opgemerkt vervalt de club tot stilte. Een man met een mager gezicht, indringende ogen, en een rond brilletje, aan het hoofd van de tafel gezeten, staat op en kijkt u aan. Hij begint tegen u te spreken, en zijn woorden dringen tot u door zonder dat hij zijn mond hoeft te openen: ‘Welkom! Welkom in het hart van de allesomhullende, mateloos bedachtzame mens. Welkom in de schoot van Moeder Aarde, waar warmte en genegenheid heerst, waar zij die zowel land als water in de hand hebben zich van beiden terugtrekken. Sluit u aan bij ons maal!’ U lacht en neemt dankbaar plaats in de zetel die voor u is vrijgelaten. Men brengt een dronk op elkaar uit en danst tot hij niet meer kan. Na een onmeetbaar lange tijd keert u terug naar huis. De duisternis is alweer gevallen en u valt in vreedzame slaap.  

Het is wat, hè?

Niets dan goeds,

Uw Binding

TL;NG