Categorieën
Aankondigingsmail

Mei: Schaaktoernooi; AmFiBildung; Broer-zusborrel; Feest; KUCH x AmVoBe; Kultuurkamer; AmFiVrijewil; etc.

Lieve leden, 

Mei is al ruim een week aangebroken en nu pas vindt u ons schrijven op de digitale deurmat. Niet zonder reden. U huppelde met ons door geplaveide straten en het regende geld, halve liters en een taal die alles kan betekenen. U gooide muntjes in de wensput en vertaalde alles richting de zon. Zo snel als het licht went het lichaam aan de maan en zo hebt u besloten steeds te dansen tot de ochtend valt en wandelt u zingend richting uw nieuwe thuis.
Maar nu is dat alles voorbij, nu begint alles overnieuw, hier in uw eigen kamer. De activiteit waarin wij ons vinden is het ophoesten van evenementen als naast de liefde zijnde onze favoriete ziekte. Keelsnoepjes zijn duurder en vooralsnog minder effectief dan wat uw Binding met u deelt. 

Schaken is een spel van oog om oog en tand om tand. Als de koningin haar post verlaten heeft, staan alle ramen open. Zij belichaamt de glorie van de val en haalt de elementen die dag en nacht bepalen uit hun verheerlijkte balans. De koning schuift zijn troon naar achteren en schraapt zijn keel. Wie meedoet aan de dans draait het tandwiel van het ruimtelijke denken rond, meegetrokken door een paard en wagen. Het slot kan slechts geopend worden door exact de juiste loper, maar wie in de zakken van de graaf graaft vergeet de slinksheid van iedere pion. Door de kieren van de toren waait de wind en wordt gefluisterd: er zijn vele meesters in het spel en nog meer zetten. Er kan er echter maar één de kroon spannen en dat is de winnaar van het AmFiBisch Schaaktoernooi op vrijdag 13 mei. Vanaf 17.00 nodigt AmFiBishop u uit op het Frederiksplein; daar staan van die grote schaakborden met grote stukken, het is niet alleen denksport dus. Aanmelden via wienietwaagtwienietwint@amfibi.nl

Op maandag de 16e mei is het tijd voor een andere tak van sport: AmFiBildung komt bijeen en deelt met u in de vreugd der dichtkunst. Ditmaal is het ‘liefdesvergiet’ waarvan de woorden zullen zingen. Een vergiet doet immers op vele manieren dienst en de taal fungeert als het verschil tussen een wimper en een blik. Wij ontmoeten elkaar om 18.30 in een idyllisch tuinhuisje in Amsterdam Noord, van de nodige picknickhapjes voorzien; u hoort meer als u zich aanmeldt via watdefuckisliefdesvergiet@amfibi.nl

Liberté, égalité, fraternité – wie het laatst lacht, lacht het best: op dinsdag 17 mei is ieder van u uitgenodigd zijn of haar Geschwister mee te brengen naar de borrel: maar al te graag ontmoeten wij degene(n) met wie u het meeste DNA deelt, zij die u al kennen sinds u als dreumes de Ethica verslond. Zeg het voort, schrijf erover naar huis: De broer-zusborrel, vanaf 21.00 bij Inge. 

1. Het feest is alles, wat het geval is.
1.1 Het feest is de totaliteit van de danspassen, niet van de bewegingen.
1.2 Het feest valt in danspassen uiteen.
2.027 Het vaste, het bestaande en de danspassen zijn Een.
2.03 In de connectie hangen de danspassen samen, als de schakels van een ketting.
4.031 Heeft u geen volzin dan wordt de toestand als het ware experimenteel samengesteld.
De logische ruimte keert zich om: de dansvloer is afhankelijk van uw wil en voetstap.
AmFiBi nodigt u uit de onzinnige stellingen omver te werpen in een onstuimige en tijdloze beweging op vrijdag 20 mei van 22.00 tot 4.00 in de Oosterbar. Dan is het logischerwijs Feest en wel Wittgenstein’s Wijnfestijn: we zijn de ladder zat.
O, en stelling 7 luidt: spreek erover, neem uw vrienden mee; blijf niet steken in Ludwigs bewering over solipsisme.

Op een kolom van wolken rustte de troon van de mens, maar het misverstand waarin zij geloofde werd te zwaar voor de lucht en verpletterde de werkelijkheid. Totdat ook de mens uit de wolken viel – te pletter op de wereld. De mens is van haar plaats gevallen, het antropoceen een apocalyptische realiteit. Maar luidt de eindtijd niet de belofte van een Nieuwe Hemel en Nieuwe Aarde in?
Op zaterdag 21 mei vanaf 19.00 is het wederom tijd voor Wijsgerig Festival DRIFT. Voor hen onder u die het niet weten: DRIFT is een jaarlijks festival georganiseerd door een groep filosofiestudenten waar wijsgerige academici uit binnen- en buitenland hun ideeën aan het licht brengen. Filosofie, poëzie, muziek, beeldende kunst en tot slot een dansfestijn; DRIFT heeft het allemaal.
Dit jaar zijn het de beloftes van het post-antropocentrisme waar het publiek van op drift zal geraken, onder het thema Zie, Ik maak alles nieuw. Het oog der geest zal een bliksemslag inslaan in de Tempel & Cinetol (Tolstraat 160, 182). Kaartjes vindt u hier. Het festival is trouwens ook nog op zoek naar vrijwilligers; dat levert u een gratis kaartje en eeuwige dank op. 

Er is mij ingefluisterd dat het geweldig is: het koken bij RestovanHarte. Daarom ook zal AmFiVrijewil er voor de tweede maand op rij vertoeven: op maandag 23 mei zullen wij een driegangendiner koken voor de buurt. Om 14.45 uur verzamelen we aan de Pieter Calandlaan, waar we de middag en avond zullen doorbrengen temidden van de zoetste geuren: we zullen koken, het restaurant inrichten, het eten serveren en natuurlijk ook zelf aanschuiven om een praatje te maken en onze buiken rond te eten. Mogen wij ons verheugen op uw aanwezigheid, stuur dan een mailtje naar kokenisgeenkoudkunstje@amfibi.nl

In april hadden wij u een bijeenkomst van de Leescommissie beloofd, maar er kwam iets tussen. Een ezel stoot zich echter geen tweemaal aan dezelfde steen en zo zullen wij in mei bij elkaar komen om The Laugh of Medusa van Hélène Cixous te bespreken. U zult hier uw heil vinden als u geïnteresseerd bent in feministische theorie, het schrijverschap of eenvoudigweg een prachtig poëtisch geschrift. Bent u benieuwd naar de tekst dan kunt u een mail sturen naar geefmijdietekst@amfibi.nl. Komt u dan daarna naar ons toe om hem te bespreken, op dinsdag 24 mei vanaf 19.00 in café Eijlders. Hier zal tevens de filosoof voor de volgende maand worden vastgesteld, al uw ideeën zijn dus welkom! You only have to look at the Medusa straight on to see her. And she’s not deadly. She’s beautiful and she’s laughing.

De filosoof moet zich behelpen met penselen die kleven van woorden, moet zich baden door zeeën van taal die al honderd keer bevaren zijn. De schilder daarentegen is de vogelspotter van het afzonderlijke moment en leidt ons zo terug naar de dingen zelf. Een boom of landschap, de wolkenlucht, een mierenkolonie. De zon verschuift snel maar u kunt haar vangen.
Op woensdag 25 mei om 13.00 mengt zich op het palet KUCH x AmVoBe: zij gaan met u landschappen schilderen. De fenomenologen onder u weten dat de waarheid van de penseelstreek ontologisch niet onder doet voor die van een wetenschappelijk begrippenapparaat; we zouden dus ook kunnen zeggen dat u zich aanmeldt voor een middagje waarheidsvinding. In het Amsterdamse Bos beleven wij het raadsel van het lichaam in het schilderij: tegelijk ziende en zichtbaar te zijn. Aanmelden doet u via dubbelehorizon@amfibi.nl

U zag wellicht het kitsche maar fantastische ballet in Wroclaw of het tragische spel van Eurydice in Amsterdam en verlangt nu al terug naar de dramatiek die alleen deze in kostuum gestoken nachtegaals kunnen voortbrengen. Het lot staat aan uw zijde: de Kultuurkamer neemt u dit jaar nog éénmaal mee naar de Nationale Opera & Ballet.
Anna Bolena
verhaalt van het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I. Zoals altijd in grootse drama’s uit het oude Engeland is daar sprake van een vuil spel van macht en ontrouw dat resulteert in dodelijke gevolgen – u komt niet voor minder. De opera dateert uit 1830, waar het uitzinnige publiek de woorden ‘Succes, Triomf, Delirium!’ scandeerde. Doet u hetzelfde, op donderdag 26 mei om 18.30? Het kost u slechts 0 zloty dat wil zeggen 0 euro. (Ze zeggen ook wel dat de beste dingen in het leven gratis zijn.) U kunt zich van een kaartje verzekeren door te mailen naar thecrownseizoenvijf@amfibi.nl

In de laatste week van mei is het voor u weer als vanouds stampen maar daar staat iets als stamppot tegenover dat wil zeggen het bestuur zal weer voor u gaan koken in de tentamenweek. Dit is dan ook de aankondiging van Lotus kookt en ditmaal zijn het Dora en Marieke die uw leersessies wat spice zullen geven. Op donderdag 2 juni staat er tussen 18.00 en 20.00 uur een dampende maaltijd voor u klaar in de Common Room op de Oude Turfmarkt.
Hierbij willen wij u er overigens meteen aan herinneren dat de Common Room op de Oude Turfmarkt een uitstekende plek is om te studeren en dat menig filosofiestudent hier te vinden is. 

Dan: heuglijk nieuws! In één van de laatste weken van de zomervakantie gaat AmFiTheater een week of ruime week besteden aan het samen maken van een theatervoorstelling. (Ja, u hoort het goed! Het  gaat nu echt gebeuren!) U denkt natuurlijk: daar wil ik hoe dan ook bij zijn – uw enthousiasme laten blijken kan door te mailen naar wordtvetkomteraan@amfibi.nl. In juni zullen we dan bij elkaar komen om concrete plannen te maken.

Graag loop ik ook alvast wat op de zaken vooruit door u te verklappen dat er in juni – wegens groot succes, natuurlijk – een tweede Soiree plaats zal vinden. Want wat hebben wij genoten van uw aanwezigheid en uw (geheime) talenten. Haalt u dus vast de blazers en toetsen van zolder, schraapt uw stem uit de diepten op en begint met oefenen.

Tot besluit een mededeling vanuit de Opleidingscommissie: zij is namelijk op zoek naar nieuwe leden! Bent u geïnteresseerd? Dat wil zeggen, draagt u naast de Binding ook de Academie in uw hart? Het aanmeldingsformulier (dat open staat t/m 16 mei) alsmede meer informatie vindt u via deze link

Veel liefs, 

Uw Binding

Uitschrijven uit de maillijst van AmFiBi

AmFiBishop: Schaaktoernooi. Vrijdag 13 mei, 17.00. Frederik Hendrikplantsoen. 

AmFiBildung: ‘liefdesvergiet’. Maandag 16 mei, 18.30. Een tuinhuisje. 

Broer-zusborrel: Dinsdag 17 mei, 21.00. Bij Inge. 

Feest: Wittgenstein’s Wijnfestijn: we zijn de ladder zat. Vrijdag 20 mei 22.00-4.00. Oosterbar, Mauritskade 57

Wijsgerig Festival DRIFT. Zaterdag 21 mei, 19.00. De Tempel (Tolstraat 160) & Cinetol (Tolstraat 182). 

AmFiVrijewil: Koken. Maandag 23 mei, 14.45. Calvijn College, Pieter Calandlaan 3. 

Leescommissie: Hélène Cixous. Dinsdag 24 mei, 19.00. Café Eijlders, Korte Leidsedwarsstraat 47. 

KUCH x AmVoBe: landschappen schilderen. Woensdag 25 mei, 13.00. Amsterdamse Bos. 

Kultuurkamer: Opera Anna Bolena. Donderdag 26 mei, 18.30. Nationale Opera & Ballet. 

Lotus kookt: Dora en Marieke koken. Donderdag 2 juni, 18.00-20.00. Common Room, Oude Turfmarkt. 

Voor AmFiBishop mailen naar: wienietwaagtwienietwint@amfibi.nl

Voor de Leescommissie mailen naar: geefmijdietekst@amfibi.nl

Voor AmFiVrijewil mailen naar: kokenisgeenkoudkunstje@amfibi.nl

Voor AmFiBildung mailen naar: watdefuckisliefdesvergiet@amfibi.nl 

Voo KUCH x AmVoBe mailen naar: dubbelehorizon@amfibi.nl

Voor de Kultuurkamer mailen naar: thecrownseizoenvijf@amfibi.nl

Voor AmFiTheater mailen naar: wordtvetkomteraan@amfibi.nlMei: Schaaktoernooi; AmFiBildung; Broer-zusborrel; Feest; KUCH x AmVoBe; Kultuurkamer; AmFiVrijewil; etc.