April: Kultuurkamer; Lezing Wouter Kusters; Soiree; Paaseieren zoeken; HET!-borrel; Leescommissie; AmFiVrijewil; Reisborrel.

Lieve leden, 

Het is april en u vangt sneeuw. De bladeren ritselen – of wellicht zijn het de bladzijden van boeken die zich permanent genesteld hebben in de lichamen van de medestudenten die u omringen. Wat moet men aanvangen, zodra de winter weggedreven wordt? April is pril, zoals de eerste letter van het alfabet nog onbevangen aan het lied begint. Na zesentwintig bent u klaar om schoon schip te maken en dus husselt u vlijtig de atomen heen en weer. Er stond geschreven wat gebeuren zal, dus luister. 

Iedere vijf minuten moest ik huilen omdat ik dacht dat ik een hond had vermoord. Voodoo is de link tussen mensen en geesten, tussen het zichtbare en het onzichtbare. Een man, gevangen in de grijze wereld van zijn kantoor. Op vrijdag 8 april steekt de Kultuurkamer het IJ over: op weg naar Likeminds, een theaterfestival in Amsterdam Noord waar jonge theatermakers ons aan de hand nemen in hun universum. Binnen één avond krijgt u vier voorstellingen te zien: deze gaan over voodoo, de waanbeelden der hersenen, een gevangenschap en bullshit-jobs. Zien wij u daar, om 19.00 uur bij het Gedempt Hamerkanaal 203? Een kaartje kost u een luttele 3,50 euro; mailen doet u naar amarindeusexmachina@amfibi.nl

Het paard dat op klaarlichte dag door een uitzinnige Friedrich Nietzsche om de hals werd gevlogen weet het al lang: wijsbegeerte en gekte zijn soms twee zijdes van dezelfde munt. In zijn boek Filosofie van de waanzin betoogt Wouter Kusters dat de scheidslijn tussen waanzin en filosofie niet zo eenduidig is als we soms denken: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan en uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie. De Lezingencommissie heet u welkom op woensdag 13 april vanaf 20.00 uur in de Doelenzaal: daar zal Wouter Kusters aanwezig zijn en u aan de hand nemen in de wereld van de psychose en de verbeelding, de psychiatrie en de mystiek. Ook zullen wij een verdiepend gesprek verzorgen, en is er uitgebreid ruimte voor eigen vragen. U denkt natuurlijk al: ik moet wel gek zijn, wil ik mij niet aanmelden – inderdaad, en dat doet u via filosofievandewaanzin@amfibi.nl. Wees daar, het belooft een unieke en fantastische avond te worden!

De dag hierna, op donderdag 14 april, heeft ALV III plaats. Niet zomaar één, daar de sollicitatiecommissie wordt aangesteld alsook de recent opgestelde Gedragscode betreffende sociale veiligheid binnen AmFiBi. Ook is er mogelijkheid tot het onder invloed geraken; van gouden watervallen, de democratische redenaars-roes of liefde: het is zoals altijd aan u om uw stem te laten horen en de paden te bepalen. Wat doet die commissie in de naam van eros, en als AmFiBi zich hult in pseudoniemen naast een levende axolotl, onder welke naam doet zij dat dan? Dit alles wordt aan u onthuld in De Balie vanaf 19.00. De notulen doen wij u spoedig toekomen, eveneens de reeds genoemde Gedragscode.

De kip en het ei stellen ons voor een lastig filosofisch probleem. Het beginpunt van de keten is onduidelijk. Met Pasen wordt echter alles opgehelderd. Uw Zonden smaken zoet en wie bukt om eieren te rapen moet zich aan wederopstanding wagen – men noemt het ook het passiespel. KUCH gaat met u paaseieren zoeken op dinsdag 19 april vanaf 18.00 uur. De Oude Turfmarkt is een doolhof gelijk aan een Escheriaans trappenpaleis – waar beter onszelf duizelig terug te vinden dan daar? Causaliteit staat hier gelijk aan een wonder, zoeken betekent alleen in hemelse sferen een vinden. Mailen doet u naar mijneikwijt@amfibi.nl

Wat de HET! prijsgeeft, dat weten weinig lieden. In het donker wordt bekokstoofd wat de dageraad slechts dun gezaaid te zien krijgt. Deswege; wat is er feestelijker dan de ontboezemingen van anoniempjes tot u nemen in het gezelschap van uw vrienden? AmFiBi heet u welkom op de HET!-borrel van dinsdag 19 april. Daar wacht u kersverse erotiek, woordkunst, klucht en polemiek – geschreven door uw medestudenten. Deze geheimen der hoofd hart, hand, en ziel zullen zich aan u openbaren wanneer u ons vanaf 21.00 uur ontmoet bij Inge. Het liefst zou u het met acht tentakels tot u nemen, verteren en verwerken tot de horizon van uw verleden niets verkiest dan de realiteit van de HET!. Laat mij u beloven: waar het schrift zegeviert, capituleert de (v)rede.

Anders dan papier doet ook de lucht soms trillen van de uitspruitsels uwer creativiteit. En wat doet u, een filosoof, liever dan de muze dienen? Uit de rivieren herrijst de bastoon van de aarde, in uw handen vindt zij wederkeer. Het is tijd om de nerven van uw innerlijke oogopslag te laten overstromen, ja de tijd van stilte is geweken. Op donderdag 21 april vindt de AmFiBische Soiree plaats, vanaf 21.00 uur in Maloe Melo. Poëzie, muziek, dans – de mogelijkheden zijn grenzeloos, en expressie in alle vormen is welkom. Als u zich geroepen voelt een kunst te etaleren, meld u dan aan via soireemifasollatido@amfibi.nl. Graag ontvangen wij een kleine omschrijving alsook de attributen die u hiertoe behoeft. Aanmelden met uw act kan tot twee dagen van tevoren.

Bijen zijn belangrijk en lief, en waar een amfibie zee en land kent, kent de bij lucht en grond, zo begrijpen we elkaar. Naast dat bijen inderdaad schattig zijn, zijn ze een beetje aan het uitsterven – máár u kunt ze helpen. Het gaat hier om het tellen van vliegende objecten, maar ook als u bijziend bent kunt u bijen zien. Op zaterdag 23 april en zondag 24 april is de Nationale Bijentelling 2022 en AmFiBij moedigt u aan bijen te tellen op deze dagen. Helaas zullen wij niet bij u zijn, maar ook vanuit uw eigen stulpje valt wat te vinden. Om u alvast op weg te helpen: honingbij rosse metselbij aardhommel sachembij bijvlieg vosje tuinhommel en dan heb ik het nog niet eens over de grote narcisvlieg… Bij zijn is nog altijd meemaken. 

Ingrediënten: een filosofiestudent, een pollepel, drie gangen. Op maandag 25 april treedt AmFiVrijewil weer in de culinaire geest; ditmaal op het Calvijn College, waar wij zullen helpen met het koken van een driegangendiner voor de buurt. Om 14.45 uur verzamelen we aan de Pieter Calandlaan, waar we de middag en avond zullen doorbrengen temidden van de zoetste geuren: we zullen koken, het restaurant inrichten, het eten serveren en natuurlijk ook zelf aanschuiven om een praatje te maken en onze buiken rond te eten. Mogen wij ons verheugen op uw aanwezigheid, stuur dan een mailtje naar kokenisgeenkoudkunstje@amfibi.nl

De Leescommissie sliep, maar het was een diepe slaap waarin de taal zacht droomde; een nieuwe symboliek vond, een die anders was, die vlees was, als door witte inkt geschreven. Women must put herself into the text – as into the world. De vrouw moet zichzelf schrijven en wij gaan lezen wat zij schrijft. De Leescommissie dompelt zich vanaf heden iedere maand onder in het werk van een vrouwelijke filosoof – te beginnen met feministisch auteur, dichter en filosoof Hélène Cixous. De tekst die wij in april met u zullen bespreken is The Laugh of the Medusa. Hierin tuimelen het schrijven, feminisme, de liefde, het lichaam, verzet en verlangen over elkaar heen: “A feminine text cannot fail to be more than subversive – it is volcanic.” Bent u benieuwd? Stuurt u dan een mailtje naar geefmijdietekst@amfibi.nl en wij doen hem u toekomen. Komt u dan naar ons toe om hem te bespreken, op maandag 25 april vanaf 20.30 bij Lotus thuis. Hier zal tevens de filosoof voor de volgende maand worden vastgesteld, al uw ideeën zijn dus welkom! You only have to look at the Medusa straight on to see her. And she’s not deadly. She’s beautiful and she’s laughing. 

De reizigers onder u wijs ik graag op het volgende: om u alvast klaar te stomen zodat u niet als volledig tabula rasa aan uw tocht naar Wroclaw begint, vindt op dinsdag 26 april de Reisborrel plaats. U (en ook niet-reizigers, uiteraard) zijn dan zoals altijd vanaf 21.00 welkom bij Inge, met ditmaal de mogelijkheid het reisboekje te ontvangen, Pools eten te bestellen en een ieder met wie u in de bus zult stappen alvast te leren kennen. Ook wordt u een quiz voorgeschoteld die uw kennis van Wroclaw en al wat daarbinnen relevant is, zal testen en zal doen toenemen.

Alle liefs, 

Uw Binding

Voor de Kultuurkamer mailen naar: amarindeusexmachina@amfibi.nl

Voor Lezing Wouter Kusters mailen naar: filosofievandewaanzin@amfibi.nl

Voor Paaseieren zoeken mailen naar: mijneikwijt@amfibi.nl 

Voor de Soiree mailen naar: soireemifasollatido@amfibi.nl

Voor AmFiVrijewil mailen naar: kokenisgeenkoudkunstje@amfibi.nl

Voor de Leescommissie mailen naar: geefmijdietekst@amfibi.nl

Kultuurkamer: Likeminds festival. Vrijdag 8 april, 19.00. Gedempt Hamerkanaal 203. 

Lezingencommissie: Wouter Kusters over Filosofie van de waanzin. Woensdag 13 april, 20.00. De Doelenzaal. Kloveniersburgwal 87. 

ALV III. Donderdag 14 april, 19.00. De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10. 

KUCH: Paaseieren zoeken. Dinsdag 19 april, 18.00. Oude Turfmarkt 145-147. 

HET!-borrel. Dinsdag 19 april, 21.00. Bij Inge. 

Soiree. Donderdag 21 april, 21.00. Maloe Melo, Lijnbaansgracht 163. 

AmFiVrijewil: Koken. Maandag 25 april, 14.45. Calvijn College, Pieter Calandlaan 3. 

Leescommissie: Hélène Cixous. Maandag 25 april, 20.30. Bij Lotus thuis. 

Reisborrel. Dinsdag 26 april, 21.00. Bij Inge.  

Studiereis: 28 april t/m 6 mei. 

09. juni 2022 by AmFiBi_admin
Categories: Aankondigingsmail | Leave a comment