Categorieën
Aankondigingsmail

Maart

Waarde leden,

Aan een gracht die tweemaal per dag met stinkend water overstroomt staat een oud herenhuis. Het huis staat ietwat naar voren gebogen en de gevel is met groene vegetatie bedekt. De ongelukkige passant, die over de slijmerige kade durft te lopen, zou beweren dat het pand onbewoond is. Niets is minder waar, daar er een schuchtere, verwaarloosde jongen door de grootse kamers dwaalt. In het huis heerst een onophoudelijke donkerte, want de stroom is lang geleden afgesloten en de ruiten zijn zo smerig, en de vensterbanken zodanig dichtgemetseld met stapels spullen en boeken, dat er weinig daglicht tot de kamers kan doordringen. De marmeren welkomsthal is overladen met een groteske hoop papier, bestaande uit ongelezen kranten en ongeopende brieven. Enkele omwonenden menen de bewoner van de hevig vervallen woning op zeldzame momenten te signaleren. Dan baant hij zich een weg door de overgroeide achtertuin en glipt hij via een steeg de straat op. De jongen voelt zich onprettig onder de mensen. Hoewel hij in wezen dezelfde taal als hen spreekt, kan hij er niets van verstaan. De anderen, door hun onderling contact, hebben de taal doen evolueren in zijn afwezigheid. Nochtans is ook zijn taal op eigenzinnige wijze ontwikkeld. Zijn woorden en zinnen hebben zowat enkel betrekking op innerlijkheden, gedachtepatronen en uitvoerig verkende gemoedstoestanden. Wanneer de jongen een krant leest of buitenshuis een gesprek aanknoopt, weet hij dat de woorden niet zijn eigen zijn, maar hij een terrein betreedt waarop alles wat hij zegt uit een eeuwig ontplooiende taalentiteit wordt geput en dat hij middels het gebruik van deze frases bijdraagt aan een verdere cultivatie van dit collectieve wezen. Het onoverzichtelijke grote beest dat op deze wijze in de loop der tijd is ontstaan, heeft zulke angstwekkend monsterlijke vormen aangenomen dat onze held het zo veel mogelijk vermijdt en er meer en meer van schrikt wanneer deprivatie hem dwingt tot een bezoek aan de supermarkt. Afgezien van zijn schuchtere aard, is het ook de toenemende angst voor de samenleving, die langs de ramen en door de straten woekert, die de jongen de neiging tot kluizenaarschap geeft. Thuis spendeert hij zijn middagen in de stoffige gelagkamer. Bij het haardvuur zit hij dan eindeloos op zijn innerlijke indrukken te teren. Soms leest hij wat. Aan de muren hangen fletse posters uit verleden tijden. Ondanks de vergeling van het papier fonkelen enkele absurdistische antikapitalistische leuzen met onverminderde scherpte. Sommige posters tonen kleurrijke tekeningen, filmbeelden, of albumcovers. Eén der plakkaten is van de muur afgegleden en ligt als een bewusteloze half tegen de muur en half op de grond. De woorden ‘Maart van het AmFiBische jaar 2023’ pronken groot bovenaan het blad. Daaronder is nog net een soort planning te lezen. Het begint aldus:

“Popelend deelt uw Binding wat u deze maand ten deel zal vallen. AmFiBi heeft maart voor u volgestouwd met leuke activiteiten.

Om te beginnen hebben wij echter iets belangrijks mede te delen met betrekking tot de volgende maand. AmFiBi zal namelijk op vrijdag 7 april de Nacht van de filosofie bezoeken en biedt een gering aantal kaarten met korting aan haar leden aan. De Nacht van de filosofie is een jaarlijkse avond in het thema van de wijsbegeerte die ditmaal plaatsvindt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond te Amsterdam. Het gaat om een avond vol met boeiende lezingen, debatten, theater, en nog veel meer – verspreid over vier zalen. Het is een unieke kans om onder andere Afrikaanse filosofie, islamitische filosofie (de ons welbekende Michiel Lees-een-berg), muziekfilosofie, en vinosofie te ontdekken.

AmFiBi draagt zelf ook bij aan de avond door een wandeling te organiseren. Op een wolk van vrijheid zullen wij door de nacht zweven. We nodigen u uit voor een dwaling door de straten van het Amsterdamse centrum, een bedevaart langs de stoeptegels des vrijdenkers. We treden in de voetsporen van onder anderen Spinoza, Descartes, en Hobbes en leren zo over de filosofische geschiedenis van onze hoofdstad. De tegels, voorzien van een citaat van een bekende denker en geplaatst door het initiatief ‘Vrijheid van Amsterdam’, vormen de ijkpunten op onze route. Enkele bestuursleden, uw gidsen zijnde, geven uitleg over het gedachtegoed van de verschillende filosofen die we onderweg tegenkomen en lichten toe hoe de denkers zich verhouden tot de stad en diens eeuwenoude omarming van het vrije denken. De wandeling zal als onderdeel van de Nacht van de filosofie om 21:00 vertrekken vanaf de ingang van de Brakke Grond en een klein uurtje duren.

Mocht u het bovendien een leuk idee vinden om verkleed te gaan als uw favoriete filosoof en gedurende de avond het debat met mensen aan te gaan in de rol van de betreffende wijsgeer, laat dat dan vooral weten! Dan bent u, na enig overleg, allicht zelfs gratis en voor niets welkom op het festival.

Een kaartje voor de Nacht van de filosofie ontvangt u met korting van ons en kost u €4 (dat is maar liefst zesentwintig euro korting!). We hebben slechts een zeer klein aantal kaarten tot onze beschikking, dus weest er spoedig bij. U kunt zich aanmelden door te mailen naar wijnbegeerteenvinosofie@amfibi.nl.

We vervolgen en keren terug naar de huidige maand, naar dinsdag 7 maart, wanneer de HET!-borrel zal plaatsvinden. Vanaf 21:00 zult u bij café Waterlooplein 77 een exemplaar van het AmFiBische blaadje, wederom rijkelijk gevuld met uw inzendingen, in ontvangst kunnen nemen! Het belooft een spannende leeservaring te worden en het opborrelen van enige sensatie is niet uitgesloten.

Op donderdagavond 9 maart nodigt jAmFiBi u uit om gezamenlijk muziek te komen maken. Mocht u een instrument kunnen bespelen – of willen zingen – en het wel zien zitten om met uw mede-AmFiBieën een sonisch kunstwerkje te creëren, meldt zich dan aan door te mailen naar sergeantkikkerslonelyheartsclubband@amfibi.nl. Indien u zich zorgen maakt over uw speel- of zangkwaliteiten, negeert deze zorgen dan en komt evengoed; er wordt geen hoog niveau verwacht. U bent welkom om 21:00 bij Rock Supplies aan de Marco Polostraat 191-X.

Op maandag 13 maart doet AmFiVrijewil mee aan een brievenschrijf- en e-mailstuuractie aan autoriteiten van landen waarin mensenrechten worden geschonden. Dit gaat dikwijls om journalisten of activisten die het zwijgen worden opgelegd door opgesloten of zelfs gemarteld te worden. Om deze mensen te steunen doet AmFiBi mee aan een brievenactie van Amnesty International. We komen bij elkaar om 18:00 in de UB, ruimte B2.06. Als u erbij wilt zijn, stuurt een bericht naar kikkerdraagtgaarnebij@amfibi.nl.

Vervolgens, op woensdagavond 15 maart, betreden wij wederom de Kultuurkamer. Wij zouden u graag meenemen naar de filosofische toneelvoorstelling La Grande Finale. Emma Linsen heeft, na de toneelschool in Amsterdam te hebben afgerond, filosofie gestudeerd in Nijmegen en schreef haar masterscriptie over de dood in het denken van Heidegger en Sartre. Samen met Dinda Provily, met wie ze afstudeerde aan de toneelschool, heeft ze haar scriptie omgezet in een voorstelling waar verhalen en filosofie samenkomen: La Grande Finale. In het stuk worden Heidegger en Sartre tot leven gefantaseerd en treden zij in een filosofisch duel. Door de vurige argumenten heen ziet men twee jonge vrouwen die bezeten zijn door de filosofie en op zoek zijn naar redding voordat het eindigt.

Tot onze vreugd wil maker Emma na afloop met ons een nagesprek houden! Weest er dus vooral bij! We verzamelen op de 15e om 19:30 bij Theater Bellevue. Meldt zich aan via hartreofseidegger@amfibi.nl. Een kaartje krijgt u met korting van ons voor €4,50.

Deze maand, op zaterdag 18 maart, opent ook de commissie AmFiDnD weer haar deuren, zodat u uw intrede kunt doen in de wereld van dwergen, draken, duistere magie, normale magie, elven, et cetera. Zoals gewoonlijk zijn er maar een aantal plekken beschikbaar, dus mailt snel naar grootmeesterjustus@amfibi.nl.

De daaropvolgende maandag, 20 maart, kunt u weer even helemaal in de relax. Dan nodigt AmFiBiceps u namelijk uit voor yoga met Aliek. U bent welkom om 12:00 bij CREA, aan de Nieuwe Achtergracht 170. Wij willen vragen om zelf een yogamat mee te nemen, indien u daarover beschikt. Wij zien uw aanmelding tegemoet via zosoepelalseenslangenzokalmalseenkameel@amfibi.nl.

In maart is het tevens tijd voor AmVoBe. Op woensdag 22 maart kunt u terecht bij Lotus thuis om creatieve collages in elkaar te knutselen. Uw Binding zal kranten en tijdschriften leveren, waaruit knipsels verkregen kunnen worden. Leuke thema’s voor uw collages zijn: ‘naakt’, ‘klassiek’, ‘retro’, of ‘moeder natuur’. Neemt vooral ook zelf wat leuke plaatjes, prenten, of andere uitknipbare versiersels mee! AmVoBe zal aanvangen om 20:00 en u kunt zich aanmelden via ditismijnmetheelveellijmvlekkenbedektemuurkrant@amfibi.nl.

Voorts hebben we een toetsweek in het vizier. Dat betekent dat de AmFiBistro uw leed zal verzachten door u uit te nodigen om een heerlijke gratis maaltijd te eten. Op woensdag 29 maart bent u vanaf 19:00 welkom bij Daphne thuis voor Kortens Kookkunsten!

Tot slot nog een woordje van onze lieve vriend Wijsgerig Festival DRIFT:

In een land hier ver vandaan opent een voorvader van de AmFiBi langzaam een groot, geel oog. Stoom stijgt op van zijn geschubde flank, en in het verstikkende halfduister van de grot rommelt de donder. De draak snuift; een stoot hete lucht veegt over de gladde vloer naar buiten. De lucht ruikt sterk en vreemd, naar warme rook en hard ijzer en zoete bloemen, en roept een beeld op van open hemel en ruimte zover het oog kan zien. Een diepe, trage grom doet de steen trillen. Dan keert de stilte weer.

Wij, het Collectief van Filosofisch Festival DRIFT, roepen u bij dezen op om deel te nemen aan onze jaarlijkse essaywedstrijd. Winnen kan als volgt: schrijf een filosofisch essay binnen het thema van DRIFT ’23 en stuur het op. De slagzin van dit jaar luidt ‘HIER ZIJN DRAKEN’, een waarschuwing of belofte over de wonderen en monsters die in onontdekte oorden huizen. Schuw niet om uw verbeelding de loop te laten: het thema omvat het onbekende en de menselijke invulling hiervan, het terra incognita en de draken die daar wonen. Uw essay mag tussen de vijf- en vijftienhonderd woorden beslaan. Te winnen zijn een publicatie van het geschreven essay in De Groene Amsterdammer, Cimedart, Babel (en misschien de Gids), en een jaarabonnement op het eerstgenoemde blad. Tevens wordt de schrijver uitgenodigd om het winnende essay voor te dragen op het festival zelf, op twintig mei in de Tolhuistuin. Spijker uw inzending tot 1 april aan onze virtuele of fysieke deur, adressen respectievelijk essaywedstrijd@festivaldrift.nl en Oude Turfmarkt 143, kamer 1.14, postcode 1012GC, te Amsterdam. Voor verdere vragen, opmerkingen, of leuke anekdotes kunt u terecht bij contact@festivaldrift.nl of festivaldrift.nl.

Bij de gedachte aan wat maart in het verschiet heeft, loopt het water ons allen in de mond. Wij kijken uit naar het ontvangen van uw aanmeldingen!”

Er klinken angstaanjagende geluiden vanuit de kelder; vreemd dierachtig gekerm en onaangenaam gefluister. Dat is voor onze held het teken dat hij zich naar zijn slaapkamer moet begeven. Hij loopt de statige, brede trap op. In schril contrast met de gelagkamer, hangen hier taferelen van oorlog en vrede aan de muur. Ongerust kijkt hij achterover en struikelt hij haast over de treden. Snel betreedt hij de slaapkamer. Er staat een bed onder een hoge houten hemel en een kast die uitpuilt met oude kleren. De jongen draait de deur op slot en steekt een enkele kaars aan om zich tegen het duister te weren. Hij gaat op het zachte tapijt liggen. Hoewel hij zich weer veilig voelt, daalt er een verstikkende eenzaamheid op hem neer. Bij gebrek aan menselijk contact werkt zijn verbeelding overuren. Zijn geest is grote delen van de dag uitgeput. Met een aanzienlijke krachtinspanning weet hij de last van zich af te duwen en gaat hij rechtop zitten. Hij kijkt naar zichzelf in de spiegel die aan de kastdeur hangt. Een prettige gedachte vervult hem plotseling als een warme omhelzing. In de spiegel ziet hij niet enkel zichzelf, maar een geheel aan mensen die in hun conditie aan hem verwant zijn. Zijn gezicht toont trekken die hij bij het doorbladeren van fotoboeken en het kijken van films met historische beelden zo nu en dan tegenkomt. De uitdrukking is zeldzaam en niet te veinzen. Wanneer men haar spot, is het in de vorm van een enkeling die middenin een menigte staat maar er toch onmogelijk onderdeel van kan zijn. Ook zijn de trekken zichtbaar in portretten van vroeg overleden prinsessen en vergeten schoolfoto’s. Velen hebben in het verleden zichzelf zo onder ogen gezien en beseft dat die indringende blik tijdloos is, symptomatisch van een historische conditie. Daar is iemand die zich enigszins in de nesten heeft gewerkt door te diep af te dalen. Het enige wat lijkt te zijn overgebleven zijn gefantaseerde verhalen waar slechts een abstracte ‘ik’, als een vervormbare wolk, in voorkomt. Dit is een grote misvatting. Iemand ziet zichzelf dan op beeld terug en beseft dat hij in een kelder is beland waar het weliswaar pikdonker is, maar waar hij niet alleen is. De jongen ziet een vonkje voorbijschieten en beseft zich dat hij zich in een eenzame veelheid bevindt. De kaars schijnt als een volle maan en in het hoofd van onze held verandert gesteente in kolkende lava. De hitte raast heel de nacht door. Als de zon op komt en er een zingende vogel op het vieze raamkozijn landt, is de massa pas weer gestold – hoewel zij nog smeult, wachtend op een volgende vonk.

Niets dan goeds,

Uw Binding

TL:NG